середа, 09 квітня 2014 06:56

Лутковська спростувала утискання російської мови у східних областях України

Лутковська спростувала утискання російської мови у східних областях України
Валерія Лутковська. Фото: csdp.org.ua

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська не отримувала скарг від мешканців східних областей щодо порушення їхніх прав на спілкування і навчання російською мовою.

Про це вона заявила в ефірі "Радіо Свобода", коментуючи заяви сепаратистів і проросійських активістів про те, що нібито утискаються права російськомовного населення.
 
"Не було таких скарг з Криму, коли  виникла там ця проблема, і коли ця проблема була пояснена керівництвом Російської Федерації саме захистом прав російськомовних", - зазначила Лутковська.

Так само, за її словами, зараз немає проблем ні в Харківській, ні в Донецькій, ні Луганській областях.

За словами омбудсмена, поодинокі скарги мовної тематики пов'язані переважно із судами.
 
"У нас протягом року можуть бути п'ять – десять звернень, які стосуються мовних питань, але передусім вони стосуються участі перекладача, наприклад, під час досудового слідства у випадку, якщо затримана особа  є громадянином, наприклад, республіки Таджикистан, і відповідно він не володіє в повній мірі українською мовою.  Відсутність перекладача може потягнути на порушення його прав", – пояснила Лутковська.

Зараз ви читаєте новину «Лутковська спростувала утискання російської мови у східних областях України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі