вівторок, 18 березня 2008 13:08

Лукашенко запросив відновити свій поганий імідж піарника Маргарет Тетчер

 Білоруський лідер уклав контракт з британським ветераном-політтехнологом Тімом Беллом. Цього гуру від піару, відомого перш за все організацією виборчих кампаній Маргарет Тетчер, попросили розробити стратегію для покращення непривабливого іміджу Білорусі,  пише Guardian.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого прозвали "останнім диктатором Європи", знайшов спосіб подолати свій статус ізгоя. Білоруський лідер уклав контракт з британським ветераном-політтехнологом Тімом Беллом. Лукашенко зустрічався з ним минулого тижня. Його попросили розробити стратегію для покращення непривабливого іміджу Білорусі.

"Він хотів би, щоб його країну краще розуміли, а його успіхи краще усвідомлювали, – сказав Белл в інтерв"ю Moscow Times після зустрічі з президентом в його кабінеті у Мінську. – Лукашенко не бачить перешкод  до того, щоб Білорусь дружила одночасно із Заходом і з Росією".

66-річний Белл не вперше має справу з клієнтом, у якого неоднозначна репутація. Крім Тетчер, він консультував і уряд Іраку (з питань будівництва демократії). Після вбивства дисидента Олександра Литвиненка 2006 року Белл представляє інтереси критика Кремля Бориса Березовського у його сутичці з президентом Росії Володимиром Путіним.

Але Лукашенко, мабуть, підніс Белу найскладнішу задачку за його життя. ЄС і США внесли Лукашенка та  інших представників білоруського керівництва у чорний список осіб, яким не дають віз. 2005 року держсекретар США Кондоліза Райс назвала Білорусь  "форпостом тиранії". Правозахисники звинувачують Лукашенка, що є президентом з 1994 року, у тому, що він керує ерзац-радянським режимом, для якого характерні таємна поліція, фальшиві вибори і ув"язнення політичних супротивників.

У понеділок один з провідних опозиціонерів сказав в інтерв"ю Guardian, що нова робота Бела – це "нездійсненна місія". "Режим жахливий. Порушення волаючі. У нас немає вільних виборів. У нас є політв"язні. Незалежної преси майже не існує", – сказав Андрій Санніков, у минулому заступник міністра закордонних справ Білорусі.

На питання, чому Лукашенко звернувся до Бела, Санніков відповів так: "Економічний стан погіршується. Лукашенко намагається зберегти владу. Росія йому не допоможе. Він намагається диверсифікувати свої ресурси і зв"язки з рештою світу".

2007 року Росія – сусідка і єдиний сильний союзник Білорусі – заявила, що припиняє поставляти Мінську газ за пільговими цінами, що сильно ударило по економіці країни. Лукашенко повернувся обличчям  до Заходу, давши зрозуміти, що хоче покінчити з міжнародною ізоляцією своєї держави.

Минулого тижня Лукашенко сказав у бесіді з делегацією британських бізнесменів, що Велика Британія незабаром зможе стати найбільшим інвестором Білорусі. "Білорусь – європейська держава, і в історичному плані наш народ дуже багато зробив для Європи", – відзначив Лукашенко, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко запросив відновити свій поганий імідж піарника Маргарет Тетчер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі