вівторок, 10 лютого 2009 20:55

Лукашенко запропонував зробити російський рубль резервною валютою

Лукашенко запропонував зробити російський рубль резервною валютою
Білорусь поки не збирається переходити на російський рубль в якості єдиної валюти Союзної держави. Про це заявив білоруський президент ОлександрЛукашенко під час відвідин заводу "Лідсельмаш". При цьому він високо оцінив перспективи російського рубля як регіональної резервної валюти.

За його словами, для Росії зараз хороший момент зробити російський рубль регіональною валютою. "У нас сьогодні не вистачає російських рублів, аби повністю оплачувати російські постачання російськими рублями, а не доларами і євро. Чому ще 7-8 мільярдів доларів ми не можемо у взаєморозрахунках замістити російським рублем?" - заявив він.

Нагадаємо, в жовтні 2008 року Москва та Мінськ домовилися про використання російських рублів в якості платіжного засобу під час постачань російського газу та нафти з Росії до Білорусі. Одночасний уряд Росії погодилося виділити Білорусі кредит на 2 мільярди доларів.

Лукашенко, проте, висловив незадоволеність умовами кредиту. "Що за подарунок ми отримали від Росії? LIBOR (Лондонська ставка міжбанківського кредитування - прим. Lenta.ru) + 3 відсотки ми отримали по кредиту. А МВФ дав нам кредит LIBOR + 0,75 відсотка. Нам Захід в три рази дає кредит вигідніше, аніж Росія". Він додав, що "якщо Білорусь впаде, то для Росії це буде непомірно велика втрата, аніж дати нам 2 мільярди доларів на підтримку".

Одночасно президент пообіцяв, що девальвації білоруського рубля чекати не варто, навіть не дивлячись на те, що місцевим промисловцям хотілося б понизити курс національної валюти на 20 відсотків. "Але цього не буде, адже ми народу обіцяли", - сказав Лукашенко. У січні валюта Білорусі була девальвована до долара і євро на 20 відсотків.

За матеріалами РИА "Новости", Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко запропонував зробити російський рубль резервною валютою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі