пʼятниця, 08 грудня 2006 14:21

Лукашенко: угода про розпад СРСР - нелегітимна

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що СРСР розпався не з економічних причин, а через кризу системи влади. Він також поставив під сумнів легітимність підписаної угоди про розпад СРСР.

Білоруський лідер вважає, що криза, що стала причиною розпаду СРСР, - це "неприборканість" влади. Неосяжні багатства по спадку перейшли до Росії.

- Все це перейшло до Росії і це може погубити Росію, - підкреслив Лукашенко.

При цьому він підкреслив, що Білорусь залишилася радянською республікою.

- Білорусь була радянською республікою. Вона і зараз залишається за своєю суттю радянською. Не тільки тому, що у нас ради збереглися. Радянська - це означає інтернаціональна республіка, яка проводить відповідну соціальну політику, - заявив Лукашенко.

Лукашенко також поставив під сумнів легітимність підписаної угоди про розпад СРСР.

- Борис Єльцин був президентом. Він міг щось там підписувати. А наш не мав права. Цей документ треба глибоко проаналізувати і пропрацювати. Якби у Верховній Раді наперед дізналися про це, то, швидше за все, Шушкевича до поїздки в Біловезьку пущу зняли б з посади, - вважає Лукашенко.

У грудні 1991 року в Біловезькій пущі голова Верховної Ради Білоруської РСР Станіслав Шушкевич, президент Росії Борис Єльцин і український лідер Леонід Кравчук підписали пакет документів, які фактично припинили існування СРСР.

Розпад СРСР прокоментував також екс-президент РФ Єльцин. Він оцінює економічну ситуацію в СРСР в кінці 80-х-початку 91-го року як близьку до колапсу і вважає, що створення СНД було єдиною альтернативою неминучому і некерованому катастрофічному розпаду Радянського Союзу, повідомляє Телеграф.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко: угода про розпад СРСР - нелегітимна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі