пʼятниця, 18 грудня 2009 14:37

Лукашенко тягне з визнанням Південної Осетії та Абхазії

Лукашенко тягне з визнанням Південної Осетії та Абхазії

Білоруський парламент в черговий раз відклав обговорення питання про визнання Абхазії та Південної Осетії. Ухвалити рішення депутати зможуть не раніше квітня.

Раніше вже повідомлялося, що в повістку нинішньої (осінньою) сесії це питання не включене. Тепер депутат Сергій Маскевич, який керує парламентською комісією з міжнародних справ, підтвердив журналістам, що "на рівні поточної сесії воно розглядатися не буде". Весняна сесія почнеться 2 квітня.

Маскевич заявив, що під час перерви між пленарними засіданнями питання, що стосуються статусу Абхазії та Південної Осетії, розглядатимуться в парламентських комісіях. Він також повідомив, що доповідь, підготовлена його колегами за підсумками нещодавньої поїздки до Закавказзя, вже передана керівництву країни.

Незалежність Абхазії та Південної Осетії була офіційно визнана Росією в серпні 2008 року. Згодом приклад з РФ взяли ще декілька країн: Нікарагуа, Венесуела та Республіка Науру. За неофіційною версією, те, що відбувається, стало результатом якихось операцій між цими державами та Росією. Представник Науру, зокрема, перш ніж оголосити про визнання їздив до Москви домовлятися про фінансову допомогу (за інформацією "Коммерсанта", республіка попросила у Росії 50 мільйонів доларів).

Визнання республік, що відкололися від Грузії, Росія добивалася і від Білорусі. Як розповів білоруський президент Олександр Лукашенко, за позитивне рішення цього питання йому було запропоновано 500 мільйонів доларів.

Білоруська влада, зі свого боку, неодноразово відкладала рішення по Абхазії та Південній Осетії: спочатку на весну 2009 року, потім на осінь, а зараз рішення відкладене ще на декілька місяців.

Згода визнати ці республіки, як вважається, поставила б під загрозу відношення Білорусі з Євросоюзом. Коментуючи ситуацію, білоруський депутат Валерій Гумінський відзначав, що в Мінську чекають від Росії гідної компенсації.

"Ми можемо ставити питання... наскільки Росія готова компенсувати те, що може наступити для нашої країни", - сказав він.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко тягне з визнанням Південної Осетії та Абхазії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі