пʼятниця, 15 грудня 2006 14:19

Лукашенко скаже Путіну кілька жорстких слів у Москві

Білорусь налякала старшого брата перед початком складних переговорів президентів Володимира Путіна та Олександра Лукашенка. Вперше з моменту заяви Москви про введення експортного мита на нафту, що Росія постачає до Білорусі, Мінськ жорстко відреагував. Сьогодні Лукашенко те ж саме має особисто сказати Путіну у Кремлі.

Лукашенка та Путін зустрічатимуться вперше з часів скандального самміту СНД у Мінську наприкінці листопада, під час якого планувалась дискусія навколо реформи СНД, проте жодної заяви від президентів не пролунало після завершення самміту. Путін не з"явився на підсумкову прес-конференцію, а російські кореспонденти з кремлівського пулу взагалі бойкотували самміт, оскільки білоруська влада не акредитувала трьох їхніх колег.

Більш того, два лідери отримали нові проблеми. Три дні тому російський уряд вирішив накласти експортне мито на нафту, яку Росія постачає до Білорусі. Фактично, це означає, що Москва претендує на два мільярди доларів з білоруського бюджету щороку.

Офіційний Мінськ мовчки терпів до вчорашнього дня. Проте ввечері, тобто менш ніж за добу до початку московської зустрічі на найвищому рівні, МЗС Білорусі виступив з офіційною заявою, яка фактично звинуватила Росію у розвалі союзу двох держав.

"Введення Росією мита на поставку нафти до Білорусі порушує низку діючих угод, які визначають режим вільної торгівлі без вилучень та обмежень між двома країнами," - заявив офіційний представник МЗС Андрій Попов.

Окрім питання про нафтове мито, у Москві, планується обговорення підвищення для Білорусі ціни на газ з 1 січня 2007 року. "Газпром" планує підвищити ціну до 200 доларів за тисячу кубометрів, пише gazeta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко скаже Путіну кілька жорстких слів у Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі