понеділок, 15 жовтня 2007 13:04

Лукашенко пропонує Росії безкоштовний транзит за відмову від обхідного газопроводу

Президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав Росію відмовитися від будівництва по дну Балтійського моря газогону "Nord Stream". Натомість Мінськ запропонував прокласти через Білорусь другу гілку газогону Ямал-Європа і на п"ять років звільнити від податків транзитний російський газ.

На думку Лукашенка, Росія щорічно втрачатиме два мільярди доларів, "прокачувавши нафту обхідним шляхом".

Повернення Росії до проекту будівництва другої гілки Ямал-Європа дозволить "Газпрому" заощадити на транзиті до 1,46 мільярдів доларів. Наприкінці березня 2007 року заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов говорив, що проект другої гілки трубопроводу Ямал-Європа може бути включений в інвестпрограму 2008 року, проте він туди не потрапив.

По першій гілці трубопроводу Ямал-Європа зараз прокачується близько 33 мільярдів кубометрів газу на рік. Будівництво другої гілки трубопроводу такої ж потужності не розпочиналося. Натомість Росія вирішила розпочати будівництво трубопроводу "Nord Stream", потужністю 27,5 мільярдів кубометрів на рік. Вартість другої гілки трубопроводу Ямал-Європа оцінюється в 2,5 мільярда доларів, а "Nord Stream" - в 7-12 мільярдів доларів. Але "Nord Stream" дасть "Газпрому" незалежність від країн, через які йде транзит газу до Європи, - України й Білорусі.

Свій виступ Лукашенко зробив після повідомлення про те, що ціна на газ на 2008 рік для Мінська складе 67 відсотків від європейської ціни, згідно раніше укладеному контракту. Таким чином, спроба Мінська поторгуватися з "Газпромом", для чого 11 жовтня до Москви приїжджала спеціальна делегація, не вдалася.

По матеріалам6 "Время новостей" "Коммерсант-Украина".

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко пропонує Росії безкоштовний транзит за відмову від обхідного газопроводу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі