четвер, 02 серпня 2007 14:54

Лукашенко пообіцяв заплатити за російський газ в найближчі дні

Білорусія в найближчий день заплатить 460 мільйонів доларів довга "Газпрому" за поставлений в першій половині 2007 рік газ, повідомив президент Білорусі Олександр Лукашенко. За його словами, "це не сума для країни". Згідно з умовами контракту, Білорусія повинна була розплатитися з "Газпромом" до 23 липня.

Російська газова монополія офіційно заявила, що скоротить постачання газу до Білорусі на 45 відсотків з 3 серпня. Саме 45 відсотків Мінськ не доплатив за газ, поставлений в першій половині 2007 року.

З початку січня 2007 року "Газпром" більш як в два рази підвищив ціни на газ для Білорусі. За умовами контракту, Мінськ міг протягом напівроку не оплачувати частину вартості газу, проте повинен був розплатитися зі всіма боргами 23 липня.

Білоруська сторона планувала узяти у Росії кредит на півтора мільярди доларів, які б дозволили їй розплатитися за газ вчасно. Але на переговорах з російськими чиновниками узгодити умови кредиту не вдалося.

Півмільярда доларів Білорусі готова надати Венесуела. Олександр Лукашенко заявив, що може скористатися допомогою цієї країни або пропозицією з боку зарубіжних комерційних банків.

На початку червня "Газпром" перерахував до бюджету Білорусі 625 мільйонів доларів за 12 з половиною відсотків акцій "Білтрансгаза". В кінці 2006 - початку 2007 років російська газова монополія домовилася з Білорусією про покупку 50 відсотків цього активу протягом найближчих років. Передбачалося, що за допомогою засобів, отриманих від продажу "Білтрансгаза", Мінськ зможе розплатитися за газ, передає РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко пообіцяв заплатити за російський газ в найближчі дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі