середа, 14 травня 2008 11:59

Лукашенко підтвердив готовність піти на четвертий термін

Президент Білорусії Олександр Лукашенко в інтерв"ю агентству Reuters підтвердив, що має намір брати участь в президентських виборах в 2011 році, перемога на яких дозволить йому очолити республіку в четвертий раз. Раніше про його готовність залишитися на черговий президентський термін заявила глава білоруського Центрвиборчкому Лідія Єрмошина.

"Якщо ситуація буде така ж, як зараз, то, звичайно, балотуватимуся, - сказав Лукашенко. - Народ не так вже сильно мене критикує, і Захід, здається, починає розуміти". "Розраховуйте на гірше", - додав він, не уточнивши, кому адресована ця репліка і чи стосується вона перспектив його президентського правління.

Президент Білорусії також висловив впевненість в тому, що на парламентських виборах, які пройдуть осінню 2008 року, опозиційні сили отримають меншість. В той же час, він відзначив, що хотів би бачити серед депутатів декількох опозиціонерів. На його думку, їхня присутність в парламенті могла б знизити невдоволення Заходу, який критикує білоруську владу за відсутність демократії.

Нагадаємо, що Олександр Лукашенко був обраний президентом в 1994, 2001 і 2006 роках. Залишитися на цій посаді на третій і подальший терміни йому дозволили поправки в Конституцію країни, внесені шляхом референдуму в 2004 році. Відповідно до них, з основного закону було виключено положення, яке забороняло одній людині займати пост президента більше двох разів.

Останні президентські вибори в Білорусії викликали різку критику з боку ЄС і США, які звинуватили керівництво республіки у фальсифікації результатів. У 2006 році відносно Лукашенко і ряду інших високопоставлених чиновників були введені міжнародні санкції: зокрема, їм був заборонений в"їзд до США і країн Євросоюзу, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко підтвердив готовність піти на четвертий термін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі