вівторок, 12 лютого 2008 15:28

Лукашенко будуватиме АЕС не зважаючи на протести опозиції

Президент Білорусії Олександр Лукашенко вважає, що його опоненти в республіці, виступаючі проти планів будівництва АЕС, намагаються заробити собі політичні дивіденди, "спекулюючи на радіофобії частини білоруських громадян". Про це глава держави заявив, виступаючи у вівторок перед студентами Білоруського державного університету в Мінську.

На думку президента, будівництво атомної електростанції дозволить забезпечити країну дешевшою електроенергією. "Гарантовано забезпечити Білорусію дешевшою електроенергією допоможе будівництво сучасної, надійної атомної електростанції. Її зведення дозволить понизити потреби держави в імпортних енергоносіях майже на третину", - заявив Лукашенко.

Супротивники влади, вважає президент, навмисно умовчують про те, що сучасні АЕС "на декілька порядків перевершують Чорнобильську АЕС по рівню надійності і завдають значно меншої шкоди навколишньому середовищу, ніж тепло- і електростанції".

Лукашенко також виразив упевненість, що будівництво АЕС і створення білоруського штучного супутника Землі - "це майбутнє" республіки. "Ми пішли на це для того, щоб ми могли стати на порядок розумніше, щоб не болти і гайки по світу розвозили, а нові технології на мільярди доларів", - відзначив президент.

Як повідомлялося раніше, згідно з указом Лукашенка, підписаним в січні цього року, експлуатацію першого енергетичного блоку АЕС планується почати в 2016 році, другого - в 2018 році. Остаточне місцерозташування майданчика для будівництва АЕС планується вибрати весною 2008 року, передає "Інтерфакс-Захід".

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко будуватиме АЕС не зважаючи на протести опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі