неділя, 11 травня 2008 16:19

Луганський атракціон працював без дозвільних документів

Власники атракціону "центрифуга" у сквері "Дружба" міста Луганська, де 9 травня сталася трагедія, що призвела до загибелі двох людей, не мали дозволу на здійснення підприємницької діяльності.

Про це сьогодні під час прес-конференції у Луганському міськвиконкомі заявив заступник міського голови Олександр Ткаченко.

За його словами, підприємець Ободзинський, який орендував "центрифугу", що належить київській фірмі "Київ-круїз", дозволу у міськраді не отримував.

До Луганська прибули представники Кременчуцького науково-виробничого центру "Атракціон". Це єдиний центр в Україні, який проводить технічну діагностику подібного обладнання. За словами директора центру Миколи Шпака, який теж взяв участь у прес-конференції, експертиза, яку начебто центр проводив у лютому поточного року, є фальшивою. Ксерокопія акта експертизи, що була пред"явлена представникам центру, застарілого зразка: підписи не тих осіб, які проводять експертизи у поточному році, печатка - старого зразка.

Він також повідомив, що технічну експертизу "центрифуги" у парку "Дружба" центр проводив у 2006 році і дозвіл було видано лише на рік. У травні 2007 року збіг термін цього дозволу. Також, за його даними, "центрифуга" у парку "Дружба" експлуатується з 1991 року і була завезена з Чехії, як така, що відпрацювала там свій термін (10 років).

Шпак зазначив, що ще 8 років тому центр порушив питання про те, що в Україні повинна бути єдина база даних подібного обладнання і єдиний центр управління, як це було за часів Радянського Союзу. "На сьогодні не відомо, скільки такого обладнання пересувних "Луна-парків" експлуатується в Україні взагалі", - наголосив Шпак.

За словами ще одного учасника прес-конференції, начальника інспекції територіального управління Держгірпромнагляду у Луганській області Миколи Поповського, фахівці теруправління були допущені для огляду "центрифуги" лише вчора після 12 години. За попередніми висновками, причина аварії – на одному з циліндрів, що підтримують головну вісь, було вирвано шланг і усе навантаження прийшлося на другий циліндр - і він не витримав. Зараз інспектори теруправління проводять перевірки подібного обладнання по всій Луганській області. Вже заборонено експлуатацію у містах Ровеньки та Свердловськ. Сьогодні перевірки тривають у Лисичанську, Старобільську, Біловодську та сквері імені 1 Травня міста Луганська.

Одразу після трагедії було створено дві комісії Жовтневого райвиконкому та Луганського міськвиконкому. Усім постраждалим виділено одноразову грошову допомогу від 1 до 2 тис. грн. в залежності від характеру ушкоджень, сім"ям загиблих виділено по 5 тис. грн. З бюджету профінансовано і всі витрати на поховання.

Стан восьми постраждалих, які перебувають на лікуванні у міських лікарнях N3, N7 та обласній клінічній лікарні, за словами начальника міського управління охорони здоров"я, стабільний з позитивною динамікою. Вік постраждалих від 10 до 34 років. На час трагедії на "Центрифузі" були заповнені всі 32 місця – по дві особи в одній кабінці. Сеанс триває 3 хвилини, вартість квитка 15 грн.

Трагедія на атракціоні в Луганську сталася 9 травня о 21.30, постраждало 11 чоловік, двоє з них загинули, 8 чоловік було госпіталізовано до лікарень, з них одна дитина 10 років.

За фактом порушено кримінальну справу, ведеться слідство, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Луганський атракціон працював без дозвільних документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі