субота, 29 грудня 2007 18:55

Лондонські фахівці здійснили революцію в хірургії

Хірургічний робот під назвою i-Snake створюють британські фахівці, які сподіваються, що його створення стане справді революцією в медицині.

Завдяки цьому приладу лікарі зможуть здійснювати складні процедури, які сьогодні можливі тільки із застосуванням хірургічного втручання.

Експерти лондонського Імперського коледжу отримали на ці цілі грант у розмірі 2,1 млн. фунтів стерлінгів (більше 4 млн. доларів).

i-Snake є довгою трубкою, в якій знаходяться мікромотори, датчики і інструменти для відеоспостереження; призначений прилад головним чином для спрощення процедури аортокоронарного шунтування, проте його можна використовувати і в цілях діагностики кишечника і інших органів, в які іншим способом проникнути без хірургії дуже складно.

Спочатку пристрій тестуватиметься в лабораторних умовах, але вже незабаром його творці мають намір почати його застосування і на пацієнтах.

"Незрівнянні можливості з отримання зображення і інших даних у поєднанні з доступністю і чутливістю i-Snake дозволить здійснювати набагато складніші діагностичні і терапевтичні процедури, ніж ті, що можливі сьогодні", - говорить відомий хірург лорд Ара Дарзі, заступник міністра охорони здоров"я Великобританії.

У числі фінансових переваг, які обіцяє застосування i-Snake, - раніше, менш дороге лікування при меншій необхідності хірургічного втручання, швидше відновлення після операції, скорочення часу самої операції, - відзначає лорд Ара, - а також непіддатливі підрахункам вигоди від поліпшення догляду за пацієнтом і якості життя".

Доктор Тед Біанко з добродійного медичного фонду Wellcome згоден з колегою. "Пройшли ті часи, коли в операційною правив хірургічний скальпель, - говорить він. - Майбутнє хірургії за розумними пристроями, такими як i-Snake".

Враховуючи всі ці чинники, фахівці вже сьогодні працюють над тим, щоб взагалі уникнути необхідності застосування скальпеля.

Один з можливих способів - так звана ендоскопічна транслюминальна хірургія (англійська абревіатура - NOTES), що припускає використання в медичних цілях природних отворів в людському тілі, повідомляє BBC.

Зараз ви читаєте новину «Лондонські фахівці здійснили революцію в хірургії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі