середа, 21 травня 2008 15:53

Ліванський уряд пішов на компроміс із "Хезболлою"

Ліванській правлячій більшості на переговорах в столиці Катару Дохі вдалося досягти компромісу з опозиційним рухом "Хезболла" щодо врегулювання політичної кризи в країні, яка загрожувала перерости в громадянську війну.

Посада голови держави в Лівані залишається вакантною, починаючи з 24 листопада 2007 року. В основі угоди, досягнутої прихильниками уряду і опозиції, лежать домовленості про обрання командувача ліванської армії генерала Мішеля Сулеймана на посаду президента країни, формування уряду національної єдності, в якій опозиція буде має право вето, а також про зміни до закону про парламентські вибори на основі закону від 1960 року.

Відповідно до досягнутої угоди з 30 місць в уряді 16 належатиме правлячому блоку, 11 - опозиції і три призначить президент країни. Одним з пунктів угоди є відмова протиборчих сторін від використання зброї для досягнення політичних цілей.

Вибори президента Лівану, як заявив, виступаючи на церемонії, спікер ліванського парламенту і один з лідерів опозиції Набіх Беррі, пройдуть протягом найближчого тижня.

Він також оголосив про те, що палатковий табір опозиції, встановлений в центрі Бейрута в грудні 2006 року на знак протесту проти політики уряду, буде негайно ліквідовано.

Досягнуті в Дохі домовленості, які повністю відповідають вимогам очолюваної "Хезболлою" опозиції, із задоволенням сприйняті в Лівані. Люди на вулицях Бейрута не приховують своєї радості з приводу успішного завершення діалогу в Катарі. Цю думку поділяють і супротивники нинішнього ліванського уряду.

Мешканці розташованого на півночі Лівану міста Амшит, де народився генерал Мішель Сулейман, зустріли феєрверком звістку про швидке його обрання президентом країни.

Відразу ж після того, як в Дохі було оголошено про домовленість між опозицією і правлячим блоком, на бейрутській біржі було зафіксовано зростання курсу акцій.

Політична криза триває в Лівані з 2006 року, коли опозиція вийшла з коаліційного уряду і зажадала розширити її повноваження і надати їй право вето на рішення уряду, пише Бі-Бі-Сі.

Переговорам сторін, які пройшли в Катарі, передували зіткнення між прихильниками влади і бойовиками "Хезболли". В результаті запеклих боїв між екстремістами і урядовими військами в поточному місяці загинули щонайменше 65 людей.

Ліванці побоювалися, що криза переросте в громадянську війну.

Як відзначали багато оглядачів, армія виявилася єдиним чинником, що запобіг повному хаосу в Лівані, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Ліванський уряд пішов на компроміс із "Хезболлою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі