пʼятниця, 25 квітня 2008 13:23

Литва заблокувала переговори Росії з Єврокомісією

Через позицію Литви посли 27 країн ЄС не змогли досягти згоди з приводу розблокування переговорів за новою угодою про стратегічне партнерство з Росією.

За словами дипломатів, Вільнюс вимагає гарантій сприяння європейських держав в питанні відновлення постачань російської нафти на Мажейкяйський нафтопереробний завод, а також з приводу вчинення тиску на Москву у зв"язку з підтримкою Росією Південної Осетії, Абхазії і Придністров"я, передає ІТАР-ТАРС.

У 2006 році Росія припинила постачання нафти до Литви по відгалуженню нафтопроводу Дружба у зв"язку із закриттям цієї гілки на ремонт. Вільнюс вбачає в цьому рішенні "енергетичний шантаж" з боку Росії.

В той же час, сам Євросоюз глибоко зацікавлений в новій базовій угоді з Росією. Про це заявив представник Ради ЄС, коментуючи чергове відстрочення в ухваленні мандата Єврокомісії на початок цих переговорів: "Я б не почав називати це невдачею. На зустрічі послів співтовариства зроблений ще один крок до компромісу, оскільки мандат повинен відображати запити всіх без виключення країн ЄС", - заявив він. Стара Угода про партнерство і співпрацю 1997 року вже повністю "виробила свій ресурс" і не відображає всього об"єму сучасних відносин Росії і ЄС.

Обговорення мандата Єврокомісії буде відновлено в Люксембурзі, де 28-29 квітня відбудеться засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Росія і ЄС сподіваються дати офіційний старт переговорам про нову угоду між Росією і ЄС на саміті в Ханти-Мансійську, який пройде на початку червня, повідомляє Newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «Литва заблокувала переговори Росії з Єврокомісією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі