пʼятниця, 13 червня 2008 17:58

Литва виставить Росії і Німеччині рахунки за окупацію

Литовські парламентарії мають намір виставити рахунок за окупацію Росії і Німеччині. Таке рішення ухвалили учасники засідання комітету сейму з закордонних справах за участю працівників МЗС, що відбулося в п"ятницю.

У Латвії працює спеціальна комісія, що з 2006 року підраховує збитки, які радянська влада могла нанести економіці буржуазної Латвії. У сусідній Литві є аналогічна комісія, яка вже закінчила свою роботу, порахувавши, що Росія винна Литві за її окупацію близько $40 мільярдів. Раніше Росія не раз заявляла, що не має наміру визнавати факт окупації Латвії, оскільки така вимога, висунута тільки в адресу РФ, не є обґрунтованою.

На засіданні Міністр закордонних справ Пятрас Вайтекунас відзначив, що за останні місяці не зроблено ніяких практичних кроків щодо вимоги від Росії компенсації за шкоду від радянської окупації. В кінці квітня прес-служба литовського Кабміну повідомила, що уряд Латвії зажадав від спеціальної комісії протягом місяця завершити підрахунок збитку від радянської окупації.

За словами П.Вайтекунаса, зареєстрований осінню 2007 року проект парламентської ухвали "Про положення з рішенням питання про оплату окупаційного боргу СРСР" так і не був прийнятий. Тоді член комітету Еммануеліс Зінгеріс запропонував включити в проект доповнення про те, щоб аналогічний рахунок пред"явити і за німецьку окупацію. "Ми повинні мати обидва крила - і радянські, і нацистські злочини, тоді Європі буде простіше нас зрозуміти", - заявив він.

Е.Зінгеріс пропонує почати переговори з Німеччиною, оскільки "Німеччина - не Росія, вона оцінила злочини Третього рейху як проти євреїв, так і інших народів". Ідею підтримав голова комітету Юстінас Каросас, за словами якого тим самим буде зроблений "сильний хід в адресу Росії". "У контексті ЄС було піднято питання про тоталітарні режими, тому логічною була б ухвала, в якій би мовилося про всі збитки за окупацію. Це було б своєчасно і в цьому контексті менше б зачіпляло Росію", - сказав він. Комітет ухвалив чотирьом своїм членам до середини липня внести ці зміни до проекту ухвали.

У 2000 році, консерватори, які перебувають при владі, ухвалили закон, що зобов"язує уряд створити делегацію для переговорів з Росією, уточнити розмір позову, що пред"являється, і проінформувати про це, зокрема, ООН, Раду Європи і ЄС. Збиток оцінили в $20 мільярдів. Восени 2007 року сейм резолюцією знов нагадав про цю тему і призвав Росію приступити до консультацій з Литвою. Уряду було доручено розробити стратегію поведінки і план дій для виконання цього завдання, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

Зараз ви читаєте новину «Литва виставить Росії і Німеччині рахунки за окупацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі