середа, 14 травня 2008 12:40

Литва вирішила відновити вето на переговори ЄС-Росія

Литва заявила, що відновлює вето на початок переговорів ЄС-Росія.

Про це повідомило джерело в МЗС балтійської республіки, хоча офіційних заяв із цього приводу поки не надходило.

Згідно інформації джерела, в результаті поправок, внесених до, здавалося б, затвердженого тексту литовських побажань, остаточна редакція не влаштувала Вільнюс.

Як відомо, надія на досягнення компромісу з питання вето з"явилася 11 травня в ході зустрічі у Вільнюсі голів МЗС головуючої в Раді ЄС Словенії - Дімітрія Рупела, Швеції - Карла Більдта, Польщі - Радослава Сикорського і Литви - Пятраса Вайтекунаса.

Зі свого боку Євросоюз обіцяв врахувати вимоги Литви за змістом мандата Єврокомісії, що обумовлює коло тем на майбутніх переговорах між ЄС і Росією, заявив після зустрічі міністрів Вайтекунас.

Слід зазначити, що Литва вимагала включення в переговори питань про відновлення постачань російської нафти на Мажейкський нафтопереробний завод, про врегулювання так званих заморожених конфліктів в Грузії і Молдавії, а також конструктивнішого сприяння російської сторони з низки правових питань.

12 травня посли 27 країн Євросоюзу досягли компромісу за текстом мандата Єврокомісії на переговори з Росією про нову угоду про стратегічне партнерство. Після цього документ був надісланий на узгодження до Вільнюса. У разі згоди Литви з новим компромісним текстом документ передбачалося затвердити на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ 26 травня.

Це дозволило б почати переговори між ЄС і Росією про нову угоду на саміті Росія-ЄС, який відбудеться в червні в Ханти-Мансійську, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Литва вирішила відновити вето на переговори ЄС-Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі