вівторок, 15 травня 2007 17:58

Литовські КДБісти прирівнюються до офіцерів запасу

Парламент Литви не зміг подолати вето президента Валдаса Адамкуса на закон, що прирівнював офіцерів резерву радянського КДБ до кадрових працівників держбезпеки, передає Newsru.com.

Щоб подолати вето, необхідно було зібрати голоси більшості депутатів - 71 з 141. Проте за закон сьогодні проголосували лише 64 депутати. В результаті продовжуватиме діяти відповідний законодавчий акт 1999 року.

Президент наклав вето, оскільки запропоновані поправки до закону про трудову діяльність осіб, пов"язаних із спецслужбами СРСР, можуть суперечити актам з прав людини. На резервістів КДБ розповсюджувалися передбачені законом обмеження на трудову діяльність кадрових працівників держбезпеки. Тим самим і для резервістів був би практично закритий доступ не тільки на держслужбу, але і на керівні пости в комерційних структурах. Довгий заборонний список держслужбы замикала посада вчителя.

Цей закон і в його колишньому вигляді вже двічі ставав підставою для позовів, програних Литвою в Європейському суді з прав людини. У липні 2004 року Страсбурзький суд визнав, що Вільнюс порушив права колишніх співробітників КДБ Кястутіса Джяутаса і Юозаса Сидабраса, звільнивши їх з держустанов як таких, що працювали в структурах радянської спецслужби. У квітні 2005 року таку ж справу виграли колишні співробітники КДБ Раймундас Райніс і Антанас Гаспаравічюс, що позбулися роботи в приватному секторі за своє минуле.

Зараз ви читаєте новину «Литовські КДБісти прирівнюються до офіцерів запасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі