понеділок, 12 липня 2021 16:07

Літній зорепад Персеїди: де й коли краще дивитися
5

Найвидовищніший літній зорепад, який щороку з'являється з боку сузір'я Персея, досягне піку в ніч із 12 на 13 серпня. За годину можна буде побачити майже 60 спалахів.

Найбільша активність метеорних потоків Персеїди випадає на 8-16 серпня, а милуватися "зірками, що падають" можна буде до 24 серпня. За безхмарної погоди спостерігати за зорепадом можна неозброєним оком. Найкращий час для цього - з 23:00 до світанку на відкритій місцевості. Рекомендують поїхати якнайдалі від міських вогнів, знайти зручне місце й почекати, доки очі звикнуть до темряви. Після півночі потік зазвичай стає інтенсивнішим і досягає піку до 04:30.

Радіант метеорного потоку розташований у сузір'ї Персея, чим і пояснюють назву Персеїд. Шукати сузір'я потрібно ближче до півночі – трохи нижче й лівіше сузір'я Кассіопеї. Разом із Персеїдами до атмосфери Землі можуть потрапляти й Капрікорніди. Відрізнити два зорепади нескладно: Персеїди зазвичай білі, а не помаранчеві або жовті.

Як знайти Персеїди
Фото: Укрфото
Планета проходить крізь шлейф пилових частинок, які випустила комета Свіфта-Туттля
Зорепад можна спостерігати з будь-якої точки Землі
Метеорний потік ще називають зоряним дощем
Метеорний потік Персеїди відбувається щорічно

Персеїди утворюються, коли Земля, обертаючись навколо Сонця, щороку проходить крізь шлейф пилових частинок, які випустила комета Свіфта-Туттля. Найдрібніші з них згоряють в атмосфері Землі, що схоже на справжній "зоряний дощ", хоч насправді це лише пил, що падає. Середня швидкість руху таких частинок досягає 210 тис. км/год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аномальна спека: зафіксували найвищу температуру на планеті

Гемініди – це метеорний потік, коли в небі спалахує до 120 зірок. Ті падають із неймовірною швидкістю. Цей зоряний дощ відрізняється від Персеїд яскравими барвами. Здебільшого мають жовтий, червоний, зелений і блакитний кольори. Місяць їх у цей час не затьмарює. Метеорні потоки Гемініди з'являються, коли в грудні Земля перетинає орбітальну траєкторію астероїда 3200 Фаетон, пробиваючись через пил від його уламків. Шматочки космічного каменю можуть бути розміром із піщинки, але ті згорають в атмосфері й утворюють яскраві спалахи світла.

Зараз ви читаєте новину «Літній зорепад Персеїди: де й коли краще дивитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі