понеділок, 14 липня 2008 19:30

Лісам Землі передбачили швидке знищення

У осяжному майбутньому чималу частину лісів, що існують на Землі, доведеться вирубати для того, щоб задовольнити потреби зростаючого людства в їжі і біопаливі. До такого висновку прийшли учені, що опублікували свою доповідь в збірці публікацій американської екологічної організації RightsandResourcesInitiative. Коротко основні тези доповіді приводить журнал NewScientist.

Дані учених отримані для популяції людей, в якій збережуться сучасні темпи зростання. В цьому випадку до 2030 року чисельність мешканців Землі наблизиться до дев"яти мільярдів чоловік (зараз на планеті проживають близько шести мільярдів чоловік). Згідно з обчисленнями авторів доповіді, якщо найближчим часом ефективність сільського господарства не збільшиться у декілька разів, то для запобігання голоду і постачання пальним машин, що працюють на біопаливі, до 2030 року потрібно буде засіяти сільськогосподарськими культурами територію, рівну за площею 12 країнам розміром з Німеччину.

При цьому, практично всі нові поля будуть створені в країнах, що розвиваються. Так, для задоволення зростаючого попиту на біопаливо (зараз це, в основному, етиловий спирт, що здобувається з рослин) тільки в Бразилії до 2020 року потрібно буде засадити цукровим очеретом близько 1,3 мільйонів квадратних кілометрів землі. Зараз під цукровий очерет в цій країні розроблено близько 280 тисяч квадратних кілометрів. Велику частину бракуючих орних площ доведеться "добирати" за рахунок лісів долини річки Амазонки.

На думку авторів доповіді, знищення лісів приведе не тільки до згубних наслідків для екології, але також спровокує економічні проблеми, які торкнуться країн, що насамперед розвиваються, багатих лісами.

Зараз ви читаєте новину «Лісам Землі передбачили швидке знищення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі