середа, 25 червня 2008 19:58

Лінгвісти виявили одну унікальну мову, у якій немає чисел

Лінгвісти з Массачусетського технологічного інституту (США) при вивченні малопоширених мов малих народностей Південної й Латинської Америки виявили одну унікальну мову, у якій немає такого поняття, як число. Тобто, у мові немає таких визначень, як "один", "два", "три" і так далі.

При всій незвичайності мови, вона є живою, тобто на ній спілкуються сучасні нам люди. На сьогодні носіями унікальної мови Піраа є трохи більше 300 осіб, що проживають у віддалених північно-західних регіонах Бразилії. За словами провідного лінгвіста й автора цього дослідження професора Едварда Гібсона, носії мови Піраа не оперують конкретними числами, замість цього вони вживають усього дві дефініції, які можна приблизно перекласти як "кілька" і "багато" (або "більше").

Вчені говорять, що вперше їм довелося мати справу з мовою, у якій в принципі немає точних кількісних показників для вимірювання чого-небудь.

У науковій статті, опублікованій в останньому номері спеціалізованого видання Cognіtіon, автори дослідження відзначають, що це відкриття показує, що слова, які позначають числа, були сформовані в процесі людської життєдіяльності, однак невід"ємною частиною культури ці визначення можуть і не бути, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Лінгвісти виявили одну унікальну мову, у якій немає чисел». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі