четвер, 13 грудня 2007 18:49

Лікарям у СНІД-центрі доплачують до ставки

Два тижні тому в Чернігові відкрили Центр із профілактики та боротьби зі СНІДом. Відвідувачів тут приймають одночасно лікар, медсестра і соціальний працівник. 10 грудня проводили "дитячий" день. У дітей до півтора року брали кров на ВІЛ-інфекцію.

У дворі стоять дитячі коляски. Біля маніпуляційної кілька пар із немовлятами. Спілкуватися категорично відмовляються.

— Ви для них чужа людина. Вони бояться здорових. Тим більше кореспондентів. Хтозна, може ви знімете їх прихованою камерою. А потім портрети хворих на ВІЛ побачать їхні батьки, родичі та знайомі, які й не здогадуються про хворобу, — збуджено коментує медсестра  Ірина Мигда. Вона приймає відвідувачів із соцпрацівником Тетяною Зуйок. Цікавлюся у жінки, чи вона ВІЛ-позитивна?

— Здорова, — відповідає Тетяна. — Хоча для роботи краще, щоб з хворими працював теж ВІЛ-позитивний. Такому соціальному працівникові більше довіряють. Наприклад, мене хворі перевіряли на вшивість. Пропонували яблуко і пильно спостерігали за реакцією: візьму чи не візьму.

Із лікарем Миколою Бойком, 29 років, та старшою медсестрою Наталією Рудько, 40 років, розмовляємо стоячи. За ширмою — старе гінекологічне крісло.

— Колеги поділилися, — киває на крісло Бойко.

Лікар каже, що його батьки з розумінням поставилися до того, що він працюватиме з хворими на СНІД. Для нього — це цікава наукова робота. Бойко досліджує проблему передачі вірусу від матері до дитини. Для роботи медики одягають по дві пари рукавичок.

— Проблем із підбором медсестер та санітарок немає. Думаю, що головний стимул тут — значна доплата за роботу в особливих умовах, — розповідає головний лікар СНІД-центру Володимир Гончаренко, 66 років. — Вона становить 60 відсотків ставки. Ніяк не можемо знайти лікаря-фтизіатра. Турбують перебої з постачанням препаратів, що перешкоджають передачі вірусу від хворої матері дитині.

На Чернігівщині нинішнього року зареєстровано 1,4 тис. ВІЛ-інфікованих. Це на 7% більше, ніж торік. Лікарі говорять, щоб отримати реальну картину, офіційні дані треба множити на 10. Найбільше хворих у Чернігові, Прилуках, Талалаївському, Щорському, Прилуцькому та Городнянському районах.

Зараз ви читаєте новину «Лікарям у СНІД-центрі доплачують до ставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі