субота, 16 лютого 2008 17:13

Лікарі довели існування "ефекту вдівця"

Експерти з військово-медичної школи Гарварду встановили, що хвороба коханої людини в шлюбі підвищує ризики для самопочуття здоровому члену сім"ї. Спільно із співробітниками Університету штату Пенсільванія фахівці проаналізували дані про госпіталізацію більше півмільйона подружніх пар протягом восьми років і зробили висновки, що важке захворювання дружини підвищило ризик чоловічої смертності на 22%, а чоловіка - ризик жіночої смертності на 16%.

Деякі хвороби несли більші ризики для партнера, ніж інші, говорять американські дослідники.

Наприклад, жіноча госпіталізація внаслідок серцевого нападу або зупинки серця, а також перелому стегна підвищували ризик смерті їх чоловіків на 6, 12 і 15 відсотків відповідно, а госпіталізація чоловіка через рак шлунку не дуже впливала на смертельний ризик його дружини.

Недоумство одного з подружжя викликало найвищий ризик смертності і складало 22% для чоловіків і 28% для жінок. Також соціологи встановили, що особливо уразливими тимчасовими проміжками є 3-6 місяців після хвороби чоловіка або дружини, повідомляє grandex.ru.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі довели існування "ефекту вдівця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі