пʼятниця, 23 травня 2008 16:13

Лідер М"янми погодився прийняти від ООН гуманітарну допомогу

Лідер М"янми генерал Тан Шве в ході переговорів з генсеком ООН Пан Гі Муном погодився на збільшення кількості співробітників гуманітарних організацій, які надають допомогу постраждалому від руйнівного урагану "Наргіз" населенню країни.

За словами Пан Гі Муна, Тан Шве "погодився пустити в країну всіх співробітників гуманітарних організацій".

Напередодні генсек ООН під час переговорів з прем"єр-міністром М"янми Теїном Сеїном та іншими високопоставленими членами військового керівництва країни підняв питання про необхідність координації доставки гуманітарної допомоги в зону лиха.

За останніми даними, в результаті тропічного циклону, який вирував у М"янмі на початку травня, загинули близько 78 тисяч людей і близько 2,5 мільйонів постраждали.

ООН і низка західних країн неодноразово критикували владу М"янми за затягування доставки гуманітарної допомоги постраждалим і ненадання доступу до зони лиха співробітникам ООН для оцінки масштабів природної катастрофи, що спричинило погіршення гуманітарної ситуації.

Керівники хунти одного разу навіть конфіскували велику партію гуманітарної допомоги, яку ООН відправила у рамках Світової продовольчої програми (СПП). Всі продукти харчування і устаткування, що призначалися для допомоги жителям країни, були затримані і конфісковані владою в аеропорту, куди прибули літаки з гуманітарним вантажем.

Пан Гі Мун перед поїздкою в регіон повідомляв, що гуманітарну допомогу поки отримали лише 25% з 2,5 мільйонів постраждалих від урагану в М"янмі.

В четвер перший вертоліт Світової продовольчої програми ООН за узгодженням з владою М"янми вилетів у Янгон для участі в гуманітарній операції в районі дельти річки Іраваді. Крім того, отримано дозвіл ще на десять польотів вертольотів ООН у зону лиха.

Очікується, що ввечері в п"ятницю, генсек вилетить до Таїланду. В неділю Пан Гі Мун знов повернеться до Янгона для участі в скликаній за ініціативою ООН і АСЕАН конференції для фінансування операції з ліквідації наслідків циклону, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Лідер М"янми погодився прийняти від ООН гуманітарну допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі