вівторок, 22 січня 2008 09:11

Ліберійський повстанець зізнався у вбивстві 20 тисяч осіб

 До Ліберії добровільно повернувся відомий польовий командир часів громадянської війни 1979-1996 років, "голий генерал" Джошуа Мільтон Блайї. Він постав перед комісією по правді і примиренню, сформованій при уряді країни для подолання наслідків конфлікту.

За словами партизана, 1980 року він підписав угоду з дияволом, принісши в жертву дитину. Блайї стверджує, що за період з 1980 по 1996 роки він і його бойовиків знищили близько 20 тисяч осіб. Всього за роки громадянської війни в Ліберії загинули 250 тисяч осіб, тобто більше 8 відсотків населення країни. Блайї був відомий як "голий генерал", оскільки ходив у психічну атаку часто в одних черевиках.

Раніше партизан заявив, що скласти зброю його примусив Господь, що явився йому . Відтоді він став глибоко віруючим християнином-євангелістом.

Перед поверненням на батьківщину з Гани, де він мешкав останнім часом, "генерал" розпустив свої загони. Він стверджує, що повністю розкаявся у скоєному. "Мене можна страчувати на електричному стільці. Мене можна повісити. Мені можна знайти інше покарання. Але я вважаю, що прощення і примирення - це правильний шлях. Я шукав можливості розповісти людям справжню історію мого життя. Кожного разу, коли я розповідаю свою історію, я відчуваю полегшення", - заявив Блайї.

Громадянська війна в Ліберії почалася 1979 року з рисових бунтів, що закінчилися скиданням в 1980 році президента Уїльяма Толберта і масштабними бойовими діями. Після короткого перемир"я у 1985-1989 роках війна поновилася з новою силою. За 1990-і роки, за різними оцінками, від 700 тисяч до 2 мільйонів громадян Ліберії залишили  країну. Тільки до 1997 року польовим командирам вдалося досягти згоди і розформувати більшість озброєних формувань. Аж до 2003 року в країні існував диктаторський режим, повідомляє Associated Press

Зараз ви читаєте новину «Ліберійський повстанець зізнався у вбивстві 20 тисяч осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі