пʼятниця, 06 липня 2007 16:10

Легендарному автомату Калашникова - 60 років

Легендарний російський конструктор Михайло Калашников 6 липня продемонструє історичний зразок автомата АК-47 під номером один, який спеціально доставлять до Москви з Санкт-Петербурга на заходи, присвячені 60-леттю автомата Калашникова.

АК-47 - найпоширеніша стрілецька зброя в світі. Він перебуває на озброєнні в арміях 50 країн світу.

Проте мало хто знає, що автомат АК-47 був придуманий Михайлом Калашниковим під час невеликої битви під Брянськом. Перший нарис Калашников зробив на лікарняному ліжку (він був поранений під Брянськом в плече).

З часом АК-47 став наймасовішою і ефективнішою зброєю в світі. Він простий у виробництві, і тому зовсім не дорогий. У деяких країнах він коштує дешевше, ніж проста жива курка.

Сьогодні автомат Калашникова є своєрідним символом. Так, напередодні вторгнення США до Афганістану бен Ладен поширював відеозаписи, в якому попереджав США про відплату. На цих кадрах Бен Ладен завжди з"являвся на фоні АК-47.

Хусейн був такий закоханий в цю зброю, що побудував в Багдаді мечеть з мінаретами у формі магазинів до АК. Його син замовив позолочені автомати Калашникова. Коли Хусейн був схоплений, в його підземному укритті було виявлено два АК.

У 2004 р. журнал Плейбой назвав його одним з "50 виробів, що змінили мир", визначивши його місце після комп"ютера Apple Macintosh, протизаплідної пігулки і відеомагнітофона Sony Betamax.

Цікаво, що, не дивлячись на вплив свого автомата на долі світу, Калашников не отримує гонорару за свій винахід. Деколи він висловлюється холодно і різко, покладаючи на інших відповідальність, пов"язану із зловживанням АК: "Я створив його для захисту Батьківщини. Я не жалкую і не несу відповідальності за те, як його використовували політики". РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Легендарному автомату Калашникова - 60 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі