четвер, 09 серпня 2007 08:17

Лефортовській суд Москви заарештував 100% акцій "Русснефті"

Слідчому комітету при МВС Росії все-таки вдалося заарештувати 100% акцій ВАТ "НК "Русснефть"", президент якої, Михайло Гуцерієв, звинувачується в ухиленні від сплати податків і незаконному підприємництві. Формально папери належать не панові Гуцерієву, а самостійним компаніям, через які контроль над "Русснефтью" скоро повинен отримати Олег Деріпаска. Цій операції арешт акцій не перешкодить, але, на думку експертів, може удвічі понизити вартість нафтокомпанії.

Спочатку слідчий звернувся до Тверськой районного суду, але суд вирішив, що факт знаходження акцій "Русснефті" у Ощадбанку РФ, названого номінальним утримувачем (акції знаходяться у банку в заставі по кредиту на $1 млрд), документами не підтверджений.

Слідчий посилався на ст. 116 карно-процесуального кодексу, що передбачає арешт цінних паперів "в цілях забезпечення можливої конфіскації майна або відшкодування шкоди, заподіяної злочином". Суд ухвалив накласти арешт на 15,2 тис. акцій "Русснефті", що знаходяться в шести компаніях, яким, згідно зі звітом "Русснефті" за перший квартал 2007 року, і належить 100% акцій нафтокомпанії. Президент "Русснефті" Михайло Гуцерієв, хоч і вважається власником компанії, формально не контролює навіть її акціонерів.

У прес-службі Мосгорсуда повідомили, що власники арештованих акцій "не можуть розпоряджатися ними аж до ухвалення остаточного рішення у справі". Проте недавно стало відомо про підготовлювану операцію з продажу акцій "Русснефті" структурі Олега Деріпаскі "Базовий елемент". Операція з продажу "Русснефті" Олегу Деріпасці полягає між офшорними компаніями: фірми пана Деріпаска викупляють акції фірм-акціонерів "Русснефті" (їхні акції не арештовані).

Директор аналітичного управління ИК "Антанта Капітал" Георгій Іванін упевнений, що арешт акцій "Русснефті" Олегу Деріпасці вигідний, оскільки дозволить торгуватися з продавцем: "Пан Деріпаска тепер може довести дисконт 50%, тобто ціна нафтокомпанії може скласти $3-4,5 млрд (сам пан Гуцерієв оцінював "Русснефть" в $9 млрд, а експерти називали ціну $6 млрд)", пише Комерсант.

Зараз ви читаєте новину «Лефортовській суд Москви заарештував 100% акцій "Русснефті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі