вівторок, 08 квітня 2008 17:29

Лавров вважає, що НАТО воює з вигаданими загрозами і не розуміє Росію

НАТО не готово розуміти стурбованості Росії стосовно розширення Альянсу, заявляє міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Він також вважає, що для боротьби з реальними загрозами "абсолютно необов"язково" вступати до Альянсу.

"Стосовно розширення НАТО я не відчув готовності зрозуміти нашу стурбованість", - сказав Лавров в інтерв"ю російській газеті "Комсомольская правда".

"Немає ніяких перешкод для того, щоб будь-яка країна, включаючи Україну або Грузію, підключила свої інтелектуальні та інші ресурси до боротьби не з вигаданими, а реальними загальними загрозами на зразок міжнародного тероризму. Для цього абсолютно необов"язково бути членом НАТО", - підкреслив Лавров.

За його словами, Росія вважає нестримне розширення НАТО "серйозною політичною помилкою".

Проте, Лавров підкреслив, що "розбіжності із західними партнерами", зокрема, зі США не є перешкодою для розвитку відносин.

"Зафіксувавши розбіжності, лідери (США і РФ - ред.) не просто залишили їх на папері, а домовилися докладати зусиль для зближення позицій" - сказав російський міністр.

Відзначимо, що на Бухарестському саміті НАТО президент РФ Володимир Путін заявив, що вступ деяких пострадянських країн в НАТО не спричинив ніякого особливого позитивного результату, і як приклад навів країни Балтії.

Зі вступом прибалтійських країн з"явилася бойова авіація в небі, але навіщо? Що вона там вирішила? Чотири-п"ять літаків. Тільки дратівливий чинник. Нічого більшого", - сказав Путін.

Він відзначив, що "ось такі речі, вони вимагають постійної уваги, аналізу і реакції".

В той же час, за деякими даними, він пригрозив у випадку долучення України до НАТО анексувати частину її території.

З іншого боку, президент України Віктор Ющенко заявив, що вступ в НАТО само по собі буде гарантією суверенітету України.

"Долучення України до НАТО - це, по суті, отримання відповіді на вічну Україну. Ми живемо сьогодні в країні, де протяжність всіх кордонів 7,5 тисяч кілометрів, з яких приблизно 5 тисяч, - не демаркований кордон, його немає на поверхні, на карті він є, на поверхні Землі його немає", - підкреслив глава української держави.

Він нагадав, що за роки незалежності в України назбиралося багато невирішених питань щодо демаркації кордону з Росією, делімітації акваторій Азовського і Чорного морів, Керченської протоки, є питання щодо острова Зміїного і коси Тузла, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Лавров вважає, що НАТО воює з вигаданими загрозами і не розуміє Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі