середа, 05 грудня 2007 14:42

Лавров пояснив причини відмови Росії від пропозицій США по ПРО

Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав причини, за якими Росія не може погодитися з висловленими США пропозиціями по розміщенню елементів американської протиракетної оборони в Європі. За його словами, в отриманому російською стороною листі ніяк не відображені усні домовленості, досягнуті в ході переговорів в Москві.

Зокрема, США пропонують Росії здійснювати разові інспекції об"єктів американською ПРО в Польщі і Чехії, причому з відома властей цих країн, тоді як Москва наполягала на постійній присутності там своїх офіцерів-спостерігачів.

Крім того, активування цих об"єктів здійснюватиметься США за власним розсудом, а Росія вимагає, щоб рішення про це ухвалювалося колективно за участю всіх зацікавлених країн.

США вийшли в односторонньому порядку з Договору по протиракетній обороні в 2001 році. Американці мають намір розмістити десять ракет-перехоплювачів в Польщі і станцію радіолокації в Чехії для захисту від іранських ракет, оскільки у Вашингтоні вважають, що Тегеран в осяжні терміни створить засоби доставки, здатні вражати цілі в Європі.

В даний час дальність дії іранських ракет не перевищує двох тисяч кілометрів. У зв"язку з цим Росія наполягає на тому, що будівництво американських об"єктів ПРО в Європі повинно початися тільки після отримання доказів реального існування іранської загрози.

Пропозиції США були передані російській стороні 21 листопада. В кінці місяця начальник Генштабу Озброєних сил РФ Юрій Балуєвський заявив, що Росія не може погодитися з цим пропозиціями, які передбачають інтеграцію систем ПРО Росії і НАТО, російські інспекції об"єктів ПРО і відстрочення активації ракет-перехоплювачів до отримання остаточного підтвердження того, що іранські ракети зможуть долетіти до Європи.

Лавров також відзначив, що США заблокували російську пропозицію про включення в повістку Організації по безпеці і співпраці в Європі питання про універсалізацію російсько-американського Договору про ракети середньої і близької дальності, повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «Лавров пояснив причини відмови Росії від пропозицій США по ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі