вівторок, 10 липня 2007 20:05

Лавринович: Ющенко не зможе оголосити референдум про конституцію

Президент не має конституційних повноважень призначати (оголошувати) всеукраїнський референдум за власною ініціативою, зокрема з питань внесення змін до діючої конституції або ухвалення нової редакції конституції.

Про це йде мова в оприлюдненій на сайті міністерства юстиції заяві міністра юстиції Олександра Лавриновича на ініціативу глави держави щодо питання можливості ухвалення нової редакції конституції шляхом всеукраїнського референдуму, призначеного президентом.

Міністр юстиції, зокрема, зазначає, що аналіз відповідних норм конституції, рішень конституційного суду  доводять, що президент не має конституційних повноважень призначати всеукраїнський референдум за власною ініціативою. В той же час, відповідно до статті 72 і пункту 6 частин першої статті 106 конституції, президент зобов"язаний оголосити всеукраїнський референдум за народною ініціативою на вимогу не менше трьох мільйонів громадян, що мають право голосу, за умови, що підписи про призначення референдуму зібрані не менше ніж у двох третин областей і не менше ніж по сто тисяч підписів в кожній області, передає УНІАН.
Зараз ви читаєте новину «Лавринович: Ющенко не зможе оголосити референдум про конституцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі