четвер, 20 квітня 2023 18:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Латвія заборонила святкувати День перемоги 9 травня

Латвія заборонила святкувати День перемоги 9 травня
Латвія заборонила святкувати День перемоги 9 травня. Фото: AFP

Сейм Латвії у терміновому порядку ухвалив закон "Про заборону проведення окремих публічних заходів 9 травня", заборонивши будь-які заходи, крім тих, що пов'язані з Днем Європи.

Закон набере чинності наступного дня після оприлюднення. Про це йдеться на сайті законодавчого органу.

Його мета – "не допустити загрози та приниження цінностей Латвії як демократичної та національної держави, у тому числі розколу суспільства, прославлення війни, військової агресії, тоталітаризму та насильства, а також спотвореного відображення історичних подій".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві скасували парад до 1 травня

"Всім відомо, що 9 травня – це день, який певна частина суспільства використовує для прославлення тоталітарного та окупаційного режимів, і в наших інтересах запобігти подіям, які підривають наші цінності, розколюють суспільство, прославляють військову агресію та сприяють хибному висвітленню історичних подій", – заявила Ієва Бранте, голова Комісії Сейму з прав людини та зв'язків із громадськістю.

Законом дозволяється проводити 9 травня заходи, покликані висловити солідарність з українським народом та вшанувати пам'ять тих, хто постраждав та загинув в Україні внаслідок російської агресії.

В окупованому Росією Криму "з міркувань безпеки" цьогоріч не проводитимуть парад на 9 травня.

Російська влада у прикордонних до України областях також скасовує травневі паради й демонстрації.

У Бєлгородській і Курській областях РФ вирішили не проводити жодних заходів, щоб "не провокувати противника" скупченням військових і техніки.

Зараз ви читаєте новину «Латвія заборонила святкувати День перемоги 9 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі