понеділок, 11 червня 2007 11:09

Латвійського історика не пустили до Росії

Росія відмовила у в"їзді професорові Латвійського університету, історикові Хейнріху Стродсу. Учений працював в російських архівах більш півстоліття, проте тепер, на його думку, його дослідження здалися комусь "дуже небезпечними".

У квітні і травні 2007 року Стродс неодноразово намагався отримати дозвіл на в"їзд в РФ: спочатку як турист, потім як гість посла Латвії Андріса Тейкманіса, а також на запрошення Інституту загальної історії РАН, де йому запропонували прочитати лекції. У всіх випадках він отримав відмову.

Хейнріх Стродс недавно випустив книгу "Бойовики СРСР в Латвії. 1941-1945", написану за матеріалами архіву ЦК КПРС. У цій роботі автор заявляє, що на території Латвії в даний період діяли не партизани, а диверсанти, які були на службі в НКВС або розвідці.

Можливо, що історикові, було відмовлено у візі через його роботи в латвійській урядовій комісії, яка оцінює наслідки "радянської окупації", зокрема, визначає розмір збитку, нанесеного Латвії "радянським режимом".

Раніше, в 2005 році, в дозволі на в"їзд до Росії було відмовлено колезі Стродса: професорові Латвійського університету Айвару Странге - авторові книги "Історія Латвії: XX століття", повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Латвійського історика не пустили до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі