вівторок, 30 жовтня 2007 12:11

Куріння підвищує ризик розвитку псоріазу

Учені з Гарвардської медичної школи в Бостоні використовували дані масштабного 14-річного дослідження, в якому брали участь 79 тисяч медсестер. Серед них було зареєстровано 887 випадків псоріазу.

Проведений аналіз показав, що у жінок, які курять, ризик розвитку псоріазу був на 78% вище, ніж у некурящих. Підвищений ризик псоріазу зберігався навіть у тих, хто покінув шкідливу звичку: у колишніх курців захворювання розвивалося на 37% частіше, ніж у некурящих, причому така тенденція зберігалася протягом 20 років після відмови від сигарет, повідомили дослідники. Крім того, курці страждали важчими формами захворювання, повідомив керівник дослідження Хон Чой.

У основі псоріазу лежать імунні порушення. На думку фахівців, токсини, що містяться в сигаретному диму, можуть надавати негативну дію на імунну систему, посилюючи перебіг захворювання. У теж час відмова від куріння сприяє зменшенню рівня циркулюючих імунних комплексів в крові, що у свою чергу може приводити до зменшення запалення, відзначив Чой.

Псоріаз - запальне захворювання, викликане дуже швидким відмиранням верхнього шару шкіри. Хвороба супроводжується розвитком запалених плям червоного кольору, що лущаться, і появою свербіння. Тільки у Великобританії псоріазом страждає більше мільйона чоловік, повідомляє журнал American Journal of Medicine.

Зараз ви читаєте новину «Куріння підвищує ризик розвитку псоріазу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі