вівторок, 17 червня 2008 08:51

Купальний сезон у Луцьку закрито через перевищену норму вмісту кишкової палички

У луцьких водоймах – кишкова паличка. Забруднення перевищує норму в одинадцять разів. У санепідемстанції наголошують: купатися у місцевій річці Стир – небезпечно для здоров"я. У воді безліч хвороботворних мікробів, серед яких – туляремія, дизентерія, сальмонельоз і тиф. Медики вимагають, щоб міська влада негайно встановила біля пляжів попереджувальні таблички.

У луцьких водоймах купатися небезпечно. У воді місцеві санепідеміологи виявили надмірну кількість кишкової палички. Купання у річці Стир – це ризик для лучан підхопити інфекційні захворювання. А знаків, які б мали попередити про небезпеку, поблизу пляжів немає.

Купальний сезон у Луцьку закрито. Тричі санепідеміологи відбирали проби у річці Стир і щоразу виявляли значне бактеорологічне та хімічне забруднення. Вміст кишкової палички перевищує норму в 11 разів. Фахівці кажуть: причиною - надмірне забруднення фекаліями і затяжні весняні дощі.

Микола Витвицький, завідувач відділення комунальної гігієни Луцької міської районної санепідемстанції: "В ті річки, які протікають на території міста Луцька, в принципі попадало в річку все, що змивалося з доріг, тротуарів, з полів, городів. Все воно повністю попадало в річку. Вода не є ідеально чистою, і не бажано туди лізти купатися".

Вода у Стирі – це суміш усіляких хвороботворних бактерій, що можуть викликати туляремію, тиф чи дизентерію. Тому після купання можна потрапити на лікарняне ліжко. Не радять лізти у воду й еменесники. Берег очистили від сміття і завезли новий пісок. Але поблизу річки – жодного рятувального посту.

Олександр Рой, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Луцької міськради: "Ми все зробили, так щоб з 1 червня почати пляжний сезон, як це належить. Поки цього ми не можемо зробити через показники води, яка не відповідає жодним санітарним нормам".

Попри заборону купатися, на пляжі біля Стиру – людно. Найбільше – дітей. Про загрозу не знають і з насолодою пірнає у небезпечну воду.

Санепідеміологи кажуть: вода має здатність самоочищатися. Тому радять дочекатися нових результатів проб води. Якщо вміст кишкової палички зменшиться, купальний сезон у Луцьку відновлять, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Купальний сезон у Луцьку закрито через перевищену норму вмісту кишкової палички». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі