середа, 05 квітня 2023 15:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Кулініч знав про підготовку вторгнення 24 лютого – ДБР

Кулініч знав про підготовку вторгнення 24 лютого – ДБР
Колишній глава Головного управління Служби безпеки України у Криму Олег Кулініч не повідомив про напад росіян з території Криму. Фото: ДБР

Колишній глава Головного управління Служби безпеки України у Криму Олег Кулініч знав, що Росія напасти на Україну.

Він свідомо приховав інформацію, сказала на брифінгу радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян, передає Gazeta.ua.

"Слідство встановило, що посадовець заздалегідь знав про плани РФ напасти на Україну з тимчасово окупованого Криму, але умисно приховав цю надважливу інформацію від керівництва і заборонив відправляти будь-яку документацію з цього приводу до центрального апарату СБУ", – сказала вона.

У перші години вторгнення Кулініч свідомо блокував будь-які спроби повідомити керівництву СБУ і суспільству про реальну обстановку у регіоні, не вжив жодних заходів для захисту державного суверенітету та надав вказівку особовому складу покинути місце служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили про нові докази співпраці екскерівника СБУ в Криму Кулініча з ФСБ

Пізніше Кулініч видав штатну зброю людям, які не мали стосунку до СБУ.

"Окрім того, посадовець сам покинув місце постійної дислокації і вже 24 лютого виїхав до Києва. На одній з квартир, де мешкав Кулініч, слідчі виявили схрон зі зброєю та його документи часів проходження служби у КДБ СРСР. Імовірно, усе це було підготовлено на випадок окупації Києва та приходу до столиці росіян", – зазначила Сапьян.

Затриманий був довіреною особою колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича.

"Він мав доступ до усієї таємної інформації, що циркулювала у спецслужбі, та отримував актуальні дані про те, що обговорювалося на нарадах, які відбувалися у державі. За наявними фактами усю отриману інформацію Кулініч передавав Сівковичу за допомогою інтернет-месенджера Threema, використовуючи для конспірації умовні прізвиська та назви", – пояснила вона.

Кулініч за завданням Сівковича розставляв довірених осіб на деякі керівні посади у СБУ.

"Першочергово його цікавили регіональні підрозділи у Чернігівській, Сумській, Харківській та інших прикордонних областях. Неформально він частково контролював роботу Департаменту контррозвідки та деяких інших підрозділів СБУ, а також – регулярно дезінформував керівництво СБУ про реальні наміри спецслужб РФ", – розповіла речниця.

Колишнього начальника управління Служби безпеки України в Автономній республіці Крим Олега Кулініча затримали за державну зраду в середині липня.

Він начебто "зливав" відому йому частину діючої агентури росіянам. Затриманий Олег Кулініч СБУ у Криму очолював до березня 2022 року. А після повномаштабного вторгнення Росії був звільнений. Обіймав він цю посаду з жовтня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Кулініч знав про підготовку вторгнення 24 лютого – ДБР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі