вівторок, 31 березня 2020 19:08

Куди вступати з низькими балами за ЗНО - пояснення експерта

Куди вступати з низькими балами за ЗНО - пояснення експерта
Непопулярні спеціальності в Україні користуються попитом за кордоном Фото: zz.te.ua

Якщо абітурієнт набрав низьку кількість балів на зовнішньому незалежному оцінюванні, йому варто обирати ті спеціальності, які підтримує держава. Зазвичай на них вступає порівняно невелика кількість абітурієнтів з невисокими оцінками за тестування.

Аутсайдерами вступної кампанії за показником прохідного балу в 2019 стали: будівництво та цивільна інженерія - 105 балів, прикладна механіка - 106, галузеве машинобудування - 107 балів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли проведуть ЗНО та розпочнуть вступну кампанію, повідомили в МОН

"Вакансії для вузькоспеціалізованих фахівців звісно ж є. Однак на ринку праці вони зустрічаються значно рідше, - говорить керівниця експертно-аналітичного центру hh.ua Юлія Дрожжина. - Спеціалісти з того ж машинобудування зараз досить затребувані. Таким чином, в майбутньому вони також користуватимуться попитом. Проте їхній пошук роботи може зайняти значно більше часу".

Можна спробувати подавати документи на природничі спеціальності або точні науки. Торік на хімічні технології та інженерію вступали абітурієнти, які набирали 137 балів, на фізику - 110, математику - 109, хімію - 120.

"Наразі середня ринкова заробітна плата становить 14 тисяч, - додає Дрожжина. - Проте людина, яка обере одну з таких непопулярних професій і матиме з неї певні знання та досвід, може отримувати близько 30 тисяч. Тобто заробляти, як "айтішники", які в Україні є надзвичайно затребуваними".

Низькі прохідні бали не завадять вступити на спеціальність "середня освіта". Щоб здобути професію вчителя хімії або української мови і літератури у 2019 вступнику потрібно було подолати поріг у 116 балів. Математики - 115, трудового навчання -114, музичного мистецтва - 113, інформатики і географії - 110 і фізики - 108 балів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змінили кваліфікацію: карантин змусив заробітчан поміняти заводи на служби доставки

"За кордоном вузькі спеціалісти будуть "нарозхват", - каже експерт. - Зрозуміло, що абітурієнтам, які обирають такі професії варто додатково вивчати іноземну мову. Наприклад, англійську, а ще краще, якщо вони знатимуть три і більше мов. Крім цього, до завершення вишу їм варто мати якусь практику. До того ж, зараз український ринок є доволі сильно відкритим для студентів. Роботодавці б'ються за молодь, особливо в таких непопулярних сферах, де кандидатів особливо мало. Студентам пропонують різноманітні стажування за профільними спеціальностями. Вони повинні володіти комунікативними навичками, а практичними їх підприємства і компанії готові навчати самі".

Через загальнонаціональний карантин, який триватиме до 24 квітня, школярі та студенти вчаться дистанційно. Якщо він завершиться не пізніше початку червня, то основна сесія тестувань триватиме з 25 червня до 17 липня. Якщо карантин продовжать до початку серпня, то ЗНО відбуватиметься з 17 серпня до 4 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Куди вступати з низькими балами за ЗНО - пояснення експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі