Ексклюзиви
четвер, 09 жовтня 2008 15:28

Куди росте долар

За оцінками незалежних експертів різкий стрибок курсу долара по відношенню до гривні спровокований фондовим дефіцитом за кордоном.

Для порятунку західних банків від банкрутства унаслідок світової фінансової кризи, дочірні представництва іноземних банків масово скуповують долар і виводять його з економіки України.

Паралельно з посиленням умов кредитування, іноземні банки пропонують все нові і нові маркетингові акції для залучення депозитів за завищеними процентними ставках.

Наприклад, UniversalBank пропонує депозитну програму на три місяці з щомісячним збільшенням процентної ставки. При цьому дострокове розірвання договору буде неможливе як юридично, так і фактично - всі отримані гроші відразу покидають межі України або використовуються для погашення планових виплат по депозитах клієнтів.

Аналогічна ситуація спостерігається і в інших "дочірніх" банках. Так критична ситуація склалася в "Райффайзен Банк". Лавиноподібний потік охочих забрати гроші з банку спровокував тимчасову відмову від цих операцій.

Ще одним чинником дефіциту доларів США в касах "дочірніх" банків - припинення фінансування кредитних програм через банкрутство найбільших гравців фондового ринку. Так Swedbank втратив декілька мільярдів на банкрутстві "Леман бразерс", BNP Банк, раніше відомий як "Укрсиб" опинився на межі фінансової катастрофи через покупку Fortis.

Рейтинг всіх іноземних банків в Україні був знижений до негативного. Це повинно стати серйозним "дзвінком" для вкладників і НБУ. Оскільки саме Національний банк є регулятором системи в державному масштабі.

Зараз ви читаєте новину «Куди росте долар ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути