понеділок, 03 листопада 2008 10:50

Криза сягнула Китаю. Найбільші заводи закриваються

Криза сягнула Китаю. Найбільші заводи закриваються
У Китаї індекс закупок, пред"явлений брокерським домом CSLA на основі опитування 400 заводів-виробників, становить 45.2 пункти на жовтень, найнижчий показник з часів створення Дому у 2004. У вересні індекс впав на 2.5 пункти. Загальний індекс випуску продукції становить 43.4 пункти, порівняно з 46.7 пунктів раніше.

Ці показники підтверджують запізнену, проте сильну реакцію Китаю на кредитну кризу у світі. Фінансова система країни тримається переважно завдяки тому, що уряд взяв під контроль валюту та банківську систему держави. Проте світова криза сильно підрвали довіру споживачів на головних експортних ринках країни.

Прем"єр-міністр Вен Жибао заявив, що прогнози досить песимістичні, і виклик китайським економістам - забезпечити продовження швидкого економічного зростання за умов світового занепаду, внутрішньої інфляції та коливання цін на нафту.

"Як показує світовий досвід, дуже важко забеспечити економічний ріст та низький рівень інфляції в країні протягом довгого часу." - говорить Жибао.

"Ці несприятливі фактори вже вплинули і продовжують впливати на нашу економіку. Також існує багато проблем у внутрішній економічній діяльності." - додає він.

Економісти попереджають, що близько 3 мільйонів працівників-мігрантів можуть втратити роботи, так як заводи продовжують закриватися на сході країни. Лідери уряду стурбовані впливом занепаду виробництва на соціальну стабільність у Китаї.

Важливим наслідком стурбованості прем"єра є послаблення центральним банком банківської політики, та посилення контролю над валютою. Курс юаня не зростає, проте і не падає по відношенню до долара, а отже вперше за останні роки випереджає євро та фунт стерлінгів, повідомляє Telegraph.

Зараз ви читаєте новину «Криза сягнула Китаю. Найбільші заводи закриваються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі