субота, 09 серпня 2008 10:53

Кривому Рогу загрожують значні техногенні катастрофи

Кривому Рогу загрожують значні техногенні катастрофи

Масштабний видобуток залізняку і неконтрольоване розміщення шламосховищ в районі Кривого Рогу можуть привести до значних техногенних катастроф, зокрема, землетрусів і селевих потоків. Про це попереджає професор Ігор Паранько, завідувач кафедрою загальної геології Криворізького технічного університету.

Нерівномірна кристалічна структура порід під Кривим Рогом стає, на думку професора, ще більш ненадійною через численні рукотворні порожнечі на місці відпрацьованих шахт і копалень.

"По-перше, кристалічні блоки, на яких побудований Кривий Ріг, неоднорідні, по-друге, наявні прошарки складаються з м"яких порід, по-третє, є порожнечі різного походження, - констатує він. - В результаті зсуву можливий розрив м"яких осадкових порід або техногенний землетрус".

Ініціювати катастрофу, за словами Ігоря Паранько, можуть вибухові роботи в зоні техногенних порожнеч.

"При проведенні вибухових робіт породжуються разові сейсмічні хвилі, в результаті відбувається деформація порід, утворюються нові тріщини техногенної природи, руйнуються природні, - розповів професор. - Додамо сюди старі і діючі шахти, стовбури, що все більш заглиблюються, і "воронки" кар"єрів. Загалом, ми внесли повний дисбаланс до геологічної системи".

Значну небезпеку, на його думку, представляють також шламосховища і ставки-накопичувачі рідких відходів, велику кількість яких оточує місто.

"Сумарну вагу всіх криворізьких сховищ складає близько шести млрд. тонн. - підкреслив Ігор Паранько. - Якщо відбудеться більший тиск на один з флангів зістикованих в цьому місці геологічних блоків, то може статися деформація перекриваючої греблі. Результатом перекосу стане масштабний селевий техногенний потік", повідомляє Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Кривому Рогу загрожують значні техногенні катастрофи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі