понеділок, 09 березня 2020 23:32

Кримські татари, яких утримує Росія, можуть відмовитися від обміну - Джемілєв

Кримські татари, яких утримує Росія, можуть відмовитися від обміну - Джемілєв
Джемілєв: Якщо татари дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть відмовитися. Фото: Zaxid

Кримські татари, включені до списку обміну, можуть відмовитися від нього.

"Нам передали список з СБУ на затвердження. І невдовзі вони будь-якою ціною все таки планують обмінювати людей. Але ми для себе визначили пріоритети: обмінювати потрібно передовсім тих, у кого найбільші терміни, наприклад, 17-18 років і по стану здоров'я. Списки вже готові, але зараз Росія просто не веде розмов про це", сказав лідер кримськотатарського народу і нардеп від "Європейської солідарності" Мустафа Джемілєв у коментарі Громадському радіо.

"Росіяни категорично проти звільнення кримських татар. По-друге, у нас там доволі ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися", додав лідер кримськотатарського народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джемілєв закликав кримчан до спротиву окупації

"От ми з допомогою Ердогана (президента Туреччини — ред.) звільнили Ахтема Чийгоз та Ільмі Умерова. Ердоган нам говорив, що попросив Путіна їх звільнити, а потім з'ясувалося, що в обмін на це Туреччина була змушена видати двох терористів, які на території Туреччини вбивали чеченських дисидентів. Це професійні вбивці, співробітники ГРУ. І от Умеров і Чийгоз говорять: "Якби ми знали, що такою ціною, то ми б не звільнялися". Тому тут можуть виникнути такі не приємні для української влади питання, що якщо люди вийдуть і скажуть: "Чого ви нас звільнили?"", пояснив Джемілєв.

15 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада веде переговори про повернення 200 ув'язнених Росією українців.
5 березня українська сторона в Мінську передала список з понад 200 прізвищ для обміну утримуваними особами і полоненими з ОРДЛО.
6 березня уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова заявила, що до списку на обмін з РФ включили 86 незаконно ув'язнених кримських татар.

Зараз ви читаєте новину «Кримські татари, яких утримує Росія, можуть відмовитися від обміну - Джемілєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі