середа, 14 липня 2021 15:46

Країна аномалій: МОЗ самовільно змінило умови зберігання для Pfizer
4

В Україні довільно змінили жорсткі вимоги до зберігання американської Covid-вакцини Pfizer/BioNTech.

Істотно послаблені вимоги до температурного режиму не відповідають офіційно заявленим виробником, з'ясував оглядач видання "Думская" Сергій Дібров. Порівнявши інструкції, він виявив, що на сайті МОЗ вакцину дозволили місяць зберігати за температури +2...8°C.

"На сайті виробника відкриваємо сторінку 10, читаємо розділ 6.3 англійською, або сторінку 25 - там українською. Пів року зберігаємо за температури від 90 до 60 градусів нижче нуля. Після розморожування можна тримати п'ять днів у звичайному холодильнику від 2 до 8 градусів тепла", - пише Дібров, наводячи скріни інструкцій до вакцини.

Далі він пропонує ознайомиться з реєстром лікарських засобів на сайті експертного центру МОЗ.

"Реєстраційне свідоцтво чинне з 22 лютого, але наказ МОЗ датований вже 28 червня. А інструкція тепер інша, без англійської версії. Йдемо на сторінку 10 і не віримо очам. Зробили спеціальну українську інструкцію. Дозволили тримати розморожену вакцину в холодильнику не п'ять днів, а цілий місяць. З огляду на те, що реєстраційне свідоцтво залишилося колишнім, можна бути впевненим, що склад вакцини від цього не змінився. Україна - країна аномалій", - резюмує журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Pfizer'ом єдиним: чим щеплюють робочі колективи

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США допоможуть Україні зі зберіганням вакцини

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) у грудні 2020-го схвалило екстрене застосування вакцини Pfizer. Вимогою до зберігання була температура -60...80°C, після виходу за межі якої, препарат має бути використаний упродовж п'яти днів. Згодом Pfizer і BioNTech подали до FDA нову інформацію про те, що вакцина може залишатися стабільною під час зберігання за вищих температур - близько -15...25°C - протягом двох тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Країна аномалій: МОЗ самовільно змінило умови зберігання для Pfizer». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі