понеділок, 14 липня 2008 13:17

Кращі "ляпи" президентських виборів США

Нинішня президентська кампанія в Сполучених Штатах супроводжувалася цілою серією "ляпів" і обмовок. При цьому перлами витонченої словесності радували електорат не тільки помічники і радники кандидатів, але і самі перші особи президентської гонки, повідомляють Дни.ру.

Мабуть, найбагатшою на помилки стала команда кандидата-демократа Барака Обами. Так, саме він похвалився виборцям, що його дядько звільняв Освенцим. Незабаром з"ясувалося, що це був не дядько, а двоюрідний дідусь, і не Освенцим, а Бухенвальд.

Але найсерйозніші проблеми доставляє Обамі географія. У одній з промов він заявив, що в США 57 штатів (насправді їх там всього 50). Потім, виступаючи в штаті Дакота, Обама кілька разів назвав її Південною Дакотою. Зрозуміло, знаходячись в Південній Дакоті він вирішив, що виступає в Айові. "Спасибі тобі, Су-Сіті!", - заявив він на мітингу в південнодакотському місті Су-Фоллс. Зміркувавши, що помилився, Обама швидко виправив: "Пардон. Су-Фоллс. Я дуже довго знаходжуся в Айові".

Не відставали від свого шефа і його помічники. Один з головних радників Обами, професор Гарвардського університету Саманта Пауер, заявила якось в офіційному інтерв"ю з приводу конкурента Обами Хіларі Клінтон: "Вона монстр і (це між нами) не зупиниться ні перед чим".

Штаб Обами, звичайно, засудив Пауер, якій довелося вибачитися перед Хіларі. Проте на цьому професор не заспокоїлася і порекомендувала не сприймати серйозно обіцянку свого шефа вивести війська з Іраку за 16 місяців. В результаті Обамі довелося розлучитися зі своїм радником.

Афроамериканський громадський діяч Джесі Джексон "збагатив" виборчу кампанію Обами тим, що на всю країну признався в бажанні оскопити Барака, оскільки той "розмовляє з чорношкірими зверхньо". Як потім виправдовувався Джексон, він просто забув відчепити мікрофон, проте республіканці запідозрили, що це був хитрий хід, розрахований на те, щоб прикрасити Обаму в очах білих виборців.

Другий кандидат демократів - сенатор Хіларі Клінтон - також внесла свій внесок до підбірки передвиборних "ляпів". Виступаючи на мітингу своїх прихильників, вона барвисто розповіла, як потрапила під вогонь снайперів в боснійському аеропорту Тузла. Журналісти негайно оприлюднили кінохроніку, на якій було видно, що Клінтон зустрічали в аеропорту промовами, а не кулями.

Джона Маккейна, що претендує на Білий дім від Республіканської партії, як і Обаму, підвів радник. Філл Гремм публічно заявив, що американська економіка не переживає спаду, і що спад "тільки в головах", кинувши американцям докір в тому, що "ми перетворилися на націю скигліїв".

Як відзначає ВВС, цим виступом радник Маккейна порушив відразу два передвиборні принципи: він образив виборців і сказав те, що йде в розріз з їх уявленнями. Маккейну довелося терміново спростовувати заяву Гремма і обіцяти у разі перемоги на виборах відправити його послом до Білорусії.

Зараз ви читаєте новину «Кращі "ляпи" президентських виборів США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі