вівторок, 12 жовтня 2010 12:42

Кожна шоста людина у світі страждає від нестачі їжі

Кожна шоста людина у світі страждає від нестачі їжі

Понад мільярд людей у світі сьогодні недоїдають. Такі дані наводяться в Глобальному індексі голоду за 2010 рік, складеному Міжнародним дослідницьким інститутом продовольчої політики.

За даними авторів документа, головною причиною таких високих показників є недоїдання серед дітей. Найбільш високий рівень голоду зафіксований в африканських країнах, розташованих південніше Сахари, і в Південній Азії.

Автори доповіді закликають уряди боротися перш за все з недоїданням серед дітей, щоб знизити загальні показники.

У більшості країн колишнього Радянського Союзу показники голоду перебувають на найнижчому рівні, тобто ситуація в цій області порівняно сприятлива. Однак в Узбекистані, Туркменії, Грузії, Вірменії та Азербайджані дослідники відзначають середній рівень недоїдання.

Організація ООН з продовольства і сільського господарства визначає голод як споживання менше 1,800 кілокалорій на день. Це мінімум, необхідний для здорового та активного життя.

Автори доповіді відзначають, що кількість голодуючих у світі зменшувалася в період з 1990 по 2006 роки, але в останні роки цей показник трохи підвищився. У 2009 році голодували понад однин мільярд людей.

Глобальний індекс голоду оцінює ситуацію в 122 державах, що розвиваються, і країнах з перехідною економікою. Стан у 29 цих країн (велика частина з яких розташована на південь від Сахари і на півдні Азійського континенту) - укладачі доповіді описують як "вкрай небезпечну" і "небезпечну".

Автори дослідження відзначають, що показники погіршилися в дев'яти країнах: КНДР і восьми африканських країнах, розташованих південніше Сахари. Найбільш негативні показники - у Демократичної Республіки Конго: тут індекс голоду підвищився на 65% за останні десять років.

Цифри враховують кількість людей, які відчувають дефіцит калорій в їжі, кількість дітей у віці до 5 років, у яких надто мала вага, і рівень дитячої смертності.

На думку укладачів доповіді, збільшення негативних показників пов'язане зі зростанням цін на продовольство і зі світовою економічною кризою.

Вважається, що найбільш схильні до ризику діти у віці до двох років: недоїдання на цій стадії завдає шкоди фізичному та розумовому розвитку, і частіше за все ця шкода є невиправною. У Бурунді і на Мадагаскарі, наприклад, у більш ніж половини дітей затримка у розвитку зумовлена неможливістю повноцінного харчування.

Автори дослідження стверджують, що скоротити недоїдання серед дітей на третину можливо, якщо забезпечити харчуванням та медичною допомогою не тільки самих дітей, але і матерів у період вагітності та годування груддю.

За оцінкою укладачів доповіді, скорочення кількості голодуючих значно збільшує продуктивність і економічний розвиток держав.

Нагадаємо, раніше активісти Київської обласної партійної організації політичної сили "ВО "Батьківщина" заявили про початок безстрокового голодування. Вони вимагають зареєструвати легітимні партійні списки від даної політичної сили.

За матеріалами ВВС, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Кожна шоста людина у світі страждає від нестачі їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі