четвер, 30 серпня 2007 19:41

Кожен десятий житель ЄС вважає Україну претендентом на вступ до Євросоюзу

Кожен десятий житель ЄС назвав Україну в числі країн, які визначені для вступу до Євросоюзу в найближчому майбутньому, такі результати опиту, опублікованого в спеціальному випуску Eurobarometer в четвер.

При цьому офіційні кандидати на вступ Туреччина, Хорватія і Македонія - набрали відповідно 34%, 12% і 5%.

Крім того 11% жителів ЄС як і раніше вважають Румунію і Болгарію претендентами на вступ до Євросоюзу, хоча ці країни увійшли до нього з початку 2007 року. Серед названих також ще старіші члени ЄС: Польща (7%), Угорщина (6%), Чехія і Литва (5%) і ще ціла низка інших країн, що вступили в Євросоюз ще в 2004 році.

Серед інших країн в опиті були також названі Албанія (7%), Сербія (6%) і Білорусія (5%).

Згідно дослідженню, показники України значно вище серед 12 нових членів ЄС - 21%, тоді як в 12 країнах-старожилах вона набрала лише 7%. Найбільші показники для України продемонстрували опити в Польщі (31%), Словаччині (22%) і Латвії (21%), найменші - в Іспанії (3%), Великобританії, Бельгії і Австрії (4%).

У теж час Україна отримала кращий результат відповідає жителів ЄС на питання, які з країн вони вважають сусідами Євросоюзу - 57%, тоді як у Росії 55%, Білорусії - 49%, Молдавії - 37%. При цьому не рахують Україну сусідовому ЄС лише 28% респондентів, тоді як для Росії цей показник 33%, Білорусії - 34%, Молдавії - 42%.

Кращий показник по цій відповіді Україна отримала в Польщі (89%), Словаччині (86%) і Угорщині (84%), гірший - в Італії (36%) і Ірландії (45%).

Всього було опитано 26,66 тис. чоловік: в середньому по 1 тис. чоловік в країні.

Україна неодноразово заявляла про свої євроінтеграційні устремління, проте Євросоюз поки пропонує Києву політику добросусідства в рамках поглибленої угоди про партнерство і співпрацю. В той же час Європарламент влітку цього року рекомендував Раді ЄС і Єврокомісії розглянути можливість надання Україні перспективи членства, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Кожен десятий житель ЄС вважає Україну претендентом на вступ до Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі