четвер, 13 грудня 2007 18:48

Котлети в чернігівських дитсадках поменшали на 20 грамів

Автор: фото: Валентина ТИМОШКО
  Вихованці молодшої групи чернігівської школи-садка №27 їдять на обід червоний борщ
Вихованці молодшої групи чернігівської школи-садка №27 їдять на обід червоний борщ

Нині триразове харчування в дитячих садках у Чернігові коштує 4 грн на день. 2 грн виділяють із міського бюджету, іще 2 грн доплачують батьки. На початку року цих грошей вистачало. Тепер — уже ні. Тому 2008-го міськрада планує підвищити плату за харчування до 7 грн.

У чернігівській школі-садочку N27 з порога відчуваються смачні запахи. На обід дають  борщ і голубці. Діти в молодшій групі їдять повільно. Нянечки нарізають усе невеликими шматками, щоб було зручніше.

— Мені подобається все, що дають у садочку, — каже 5-річний Толік Сологуб. — Але ще  хотілося би чіпсів і сухариків.

4-річна Аріна Гончаренко говорить, що в садочку дають смачний борщ.

— Аби ще пельмені і суп із м"ясом, такий як удома, — зауважує.

Завідувачка садочка Ольга Єсипенко, 62 роки, запевняє, що діти не голодують. Щодня в меню є або м"ясо, або риба. Іноді — печінка, ковбаса, сосиски.

— Ціни на продукти зросли. Доводиться якось викручуватися, — говорить Єсипенко. — Раніше два-три рази на тиждень давали дітям домашній сир. Улітку вони щодня пили соки. Тепер сир і соки наші вихованці отримують тільки раз на тиждень. Із м"яса частіше купуємо курятину. Даємо і телятину. М"ясні вироби поменшали у вазі: раніше котлета важила 100 грамів, тепер — 80.

Щоб харчування було на тому ж рівні, необхідно не менше 6 грн на день, вважає завідувачка.

Медсестра провела бесіду з батьками, порадила, яких продуктів слід давати більше вдома, щоб діти розвивалися повноцінно.

— Те, що зменшили порції та менше дають молочного — неправильно, — каже 33-річна чернігівка Алла Єрьоменко. — У нас бабуся в селі живе. Тому сир, молоко та м"ясо є завжди. Якби не було такої допомоги, тоді краще доплачувати за харчування в дитсадку.

У чернігівчанки Тетяни Шурути двоє дітей. Старший ходить до садка щодня. На місяць платять 65 грн.

— Щоб покращити харчування, треба платити по сотні за кожного, — ділиться Тетяна Шурута, 27 років. — Для нас це дуже великі гроші. Краще я докуплю продуктів і підгодую дітей вдома. У нас у групі були батьківські збори. Ми постановили, не збільшувати плату за харчування.

— А ви бачили вчорашню кашу? — перепитує в Шурути Анжела Бурак, 43 роки. — Ложка стоїть, їсти не можна. Вважаю, що краще доплачувати за їжу в дитсадку, ніж дитина буде недоїдати. Згодна платити і 100 гривень на місяць, аби давали фрукти, м"ясо.

У 54 садках Чернігова 9 тис. 562 дитини. Їхнє харчування міському бюджету обходиться в 500 тис. грн щомісяця. Безкоштовно годують сиріт, чорнобильців, дітей із малозабезпечених сімей.

— У вересні ми ще якось справлялися, бо мали запас продуктів на два тижні, — пояснює начальник чернігівського управління освіти Володимир Купріяненко. — Батьки на зборах самі пропонують підвищити плату. Але це неможливо до тих пір, поки рівноцінна сума не буде виділена з бюджету. За законом "Про дошкільну освіту" половину мають платити батьки, половину — держава.

Міськрада розробляє "Програму з організації дитячого харчування на 2008–2010 роки". Планується, що 2008 року плата за харчування буде 7 грн на день — 3,5 грн сплачуватимуть батьки, 3,5 — міська влада.

На батьківщині екс-президента Леоніда Кучми, в селі Чайкиному Новгород-Сіверського району Чернігівської області новий дитсадок стоїть на вул. Л.Д. Кучми. Будівля нагадує велику прибалтійську дачу. Довкола — газон, гарний паркан і ворота з написом "Казка".

Місцеве сільгосппідприємство ім. Шевченка безкоштовно забезпечує дитсадок молоком і м"ясом. Власником підприємства називають Тетяну Засуху — дружину колишнього губернатора Київщини й близьку приятельку родини Кучми. Підприємство вирощує чистокровних корів голштинофризької породи.

За харчування в "Казці" батьки доплачують 40 грн на місяць.

— Минулої весни приносили в дитсадок картоплю, — говорить чайкинський голова Людмила Стуканова, 44 роки. — Цього року школа разом із дитсадком засадила півтора гектара городу. Обробляють його школярі на виробничій практиці та техпрацівники школи й садка. У сільському бюджеті гроші на харчування дітей не закладені.

У Білій Річиці Прилуцького району працюють два дитсадки на 16 і 15 дітей. Дитсадок N1 утримується з сільського бюджету. А N2 — за спонсорські гроші підприємства "Укркрокзалізбуд". Воно обробляє тутешні землі, а також робить комбікорми, вирощує свиней і корів.

— Годують дітей у дитсадках однаково, — розповідає головбух білорічицької сільради Майя Городнюк, 44 роки. — На одну дитину виділяється 2 гривні 34 копійки на день. Ще 30 відсотків доплачують батьки.

Зараз ви читаєте новину «Котлети в чернігівських дитсадках поменшали на 20 грамів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі