пʼятниця, 08 лютого 2008 12:18

Косово чекають великі зміни - НАТО

Косово чекають великі зміни - НАТО
 НАТО має забезпечити безпеку у Косові, незалежно від того, як вирішуватиметься його доля, заявив в четвер, 8 лютого, генеральний секретар Яап де Хооп Схеффер.

"Косово чекають великі зміни, і ми повинні підсилити в ньому свої позиції... НАТО не хоче грати основну роль у Косові, але сьогодні ми повинні гарантувати безпеку. Повинні захистити і більшість, і меншість. Повинні укріпити свої сили у Косові", - сказав він у Вільнюсі перед відкриттям неформальної зустрічі військових міністрів країн, що беруть участь в миротворчій місії на Балканах.

За його словами, НАТО зобов"язане діяти рішуче проти всіх, хто спробує порушити стабільність у цьому регіоні.

Представник НАТО по пресі Джеймс Аппатурай повідомив журналістам, що під час ділового обіду у четвер міністри прийшли до єдиної думки, що миротворча місія в Косові повинна бути продовжена.

"Всі одноголосно ухвалили рішення, що НАТО і надалі бере на себе дуже важливу роль в гарантуванні безпеки у Косові", а український міністр оборони Юрій Єхануров заявив про збільшення контингенту своєї країни в цьому районі.

Литовська участь в операції "Загальна охорона" здійснюється у кількості 30 осіб у складі польсько-українського батальйону POLUKRBAT, розташованого поблизу Урошевача. Ще дві людини входять у штаб міжнародної операції у Косові (KFOR). Всі вони з Добровольчих сил литовської армії.

Сили НАТО були введені у Косово 1999 року після 11 тижнів бомбардувань Сербії з метою примусити її вивести війська з цієї провінції. Близько 90% жителів її - албанці. Вони ще у цьому місяці мають намір оголосити незалежність Косово, що створює велике напруження на Балканах. Проти цього не заперечують ЄС і США, але категорично проти виступає Росія.

У вільнюському саміті НАТО (7-8 лютого) беруть участь понад 40 делегацій з країн НАТО, а також тих, хто бере участь у миротворчих місіях, з України, Росії, Афганістану, з міжнародних організацій, як ООН, Єврокомісія, Усесвітній банк та інші, повідомляє АМІ "Новости".
Зараз ви читаєте новину «Косово чекають великі зміни - НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі