середа, 07 жовтня 2020 14:05

Корупція залишається нашою болючою точкою: як пройшов саміт "Україна - ЄС"

Корупція залишається нашою болючою точкою: як пройшов саміт "Україна - ЄС"
Андрій Веселовський: "Ми рухаємось у правильному напрямку, і західні партнери це розуміють". Фото: Офіс президента України

Українська делегація та президент Володимир Зеленський отримали багато позитивних сигналів від наших західних партнерів на саміті "Україна – ЄС" у Брюсселі. Україна рухається у правильному напрямку. Але нашою болючою точкою досі залишаються корупція та відсутність верховенства права.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить дипломат, колишній Постійний представник України у ЄС Андрій Веселовський.

Як у загальному для нас пройшов саміт "Україна - Євросоюз"? Було більше позитивних чи негативних моментів?

- Саміт загалом пройшов так, як розраховувала українська сторона. Не було якихось неприємних моментів, несподіванок, - вважає Андрій Веселовський. - Українська дипломатія у Брюсселі встановила дієві робочі та людські стосунки з європейською стороною. Тож те, що було погоджено напередодні саміту, відбулось. Фактором несподіванки могло стати те, як будуватимуться особисті стосунки між українським президентом та керівництвом ЄС. Схоже, що в цьому сенсі Україна також проявила себе добре. Не відмінно, не посередньо, а саме - добре.

У Євросоюзі розуміють складність ситуації на окупованих територіях і готові допомагати та підтримувати

Які найголовніші сигнали отримав офіційний Київ на саміті?

- Важливі в контексті протидії російській агресії. Делегації обговорювали дії Росії на окупованих територіях, засуджували їх. Зокрема йшлося про паспортизацію місцевого населення. Також Україна отримала певну фінансову підтримку, щоб краще підготувати до зими підконтрольні уряду території Донецької та Луганської областей. Це не дуже великі суми. Але цей жест показує, що в Євросоюзі розуміють складність ситуації і готові допомагати і підтримувати. Брюссель солідаризується з Києвом у цьому питанні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Великій Британії створили посаду спеціально для співпраці з Україною

Про що свідчать плани оновлення Угоди про асоціацію?

- Це показує, що ми рухаємось у правильному напрямку і західні партнери це розуміють. Якби виконували Угоду погано, не було б шансу її переглядати. Тож Україна справляється в цілому з виконанням зобов'язань, які взяла на себе. Хоча є певні негативні сигнали. Наприклад, спроби ввести законодавство про захист національного виробника. Це не відповідає нашим угодам з ЄС та Світовою організацією торгівлі.

Говорили про можливість отримання промислового безвізу. Що він нам дасть?

- Ідея промислового безвізу носить скоріше принципово-демонстративний характер. Наша промисловість не така велика та значна, щоб завалити товарами Європейський Союз. Сам процес отримання цього права дуже складний. Спочатку мають приїхати спеціальні експерти, що перевірятимуть законодавство, виробництво, його правове оформлення. Потім, якщо висновки експертів будуть втішні, в Україну має навідатись офіційна делегація, яка ще раз проводить перевірку та затверджує її результат. У підсумку ми отримаємо документ про те, що промислові вироби, що виготовляються в Україні, відповідають правилам ЄС.

Можна наловити тисячі хабарників, але поки їх не буде якісно засуджено, це не можна вважати боротьбою з корупцією

Це дуже складна формула, що може бути розтягнута в часі. Включає в себе дуже багато нюансів. Наприклад, експертні групи можуть перевіряти, чи дотримуються умови праці на тих кар'єрах, де добувають руду, з якої потім виплавляють якийсь метал для кінцевого продукту промисловості. Або чи не використовують наші промисловці електроенергії з брудних електростанцій, які перевищують своїми викидами усі допустимі норми. Той факт, що про промисловий безвіз почали говорити, є позитивом для нас у кожному разі. Ці перевірки зможуть відкоригувати наше промислове виробництво під європейські норми та стандарти. Воно очиститься від усього нелегального, неекологічного, неефективного. З іншого боку, не всі українські виробники будуть цьому раді. Дотримуватись усіх стандартів іноді буває досить дорого та важко. Тож намагатимуться протистояти цьому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт "Україна - ЄС": чого досягла українська делегація

Які негативні сигнали отримали від західних партнерів під час саміту у Брюсселі?

- Найбільше зауважень отримали стосовно правового комплексу. Йдеться про верховенство закону, роботу судової системи, призначення керівних складів різних судових органів та антикорупційних інституцій - Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного антикорупційного бюро. Тобто нашою болючою точкою залишається корупція. Правоохоронці можуть наловити тисячі хабарників, але поки їх не буде якісно засуджено, це не можна вважати боротьбою з корупцією. На цьому акцентували увагу й на вчорашньому саміті.

6 жовтня у Брюсселі відбувся двосторонній саміт "Україна - Європейський Союз". Це вже 22-й такий захід. Українську делегацію очолив голова держави Володимир Зеленський, делегацію ЄС - президент Європейської ради Шарль Мішель.

"Ми дорослішаємо з кожною домовленістю, з кожним законом, з кожним підписаним документом, який сприяє європейській інтеграції України. Передусім це шлях до створення сильної, успішної України. Ми – європейці за цінностями та принципами, за нашою внутрішньою свободою й розвиненою демократією. Це ми, українці, вмирали на Майдані за європейську ментальність. Це в нас забрали, нехай і тимчасово, наші території – Крим і частково Донбас", - написав у своїй колонці за підсумками саміту президент України Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Корупція залишається нашою болючою точкою: як пройшов саміт "Україна - ЄС"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі