середа, 28 травня 2008 14:37

Королю Непалу дадуть 15 днів на виселення з палацу

Королю Непалу Гьянендрі дадуть від семи до п"ятнадцяти днів, щоб покинути палац в Катманду, повідомляє AFP з посиланням на представника непалських маоістів.

Відповідна пропозиція була висунута на нараді політичних лідерів напередодні очікуваного в середу проголошення Непалу республікою. Тисячі маніфестантів, що вимагають вигнання непопулярного монарха, зібралися навколо будівлі, де засідає конституційна асамблея країни.

Вибори в асамблею пройшли в квітні, домінування в її складі отримали маоісти, які протягом десяти років вели озброєну боротьбу проти монархії.

Асамблея, якій належить переписати основний документ країни, була приведена до присяги у вівторок. В середу повинна відбутися перша сесія асамблеї, на якій, як очікується, буде оголошено про відміну монархії.

Династія Шах, до якої належить Гьянендра, правила в Непалі протягом 240 років. Нинішній монарх зійшов на трон в 2001 році, після смерті свого популярнішого брата Бірендри. Бірендра і велика частина королівської сім"ї були вбиті спадкоємцем престолу Діпендром, який незабаром після цього наклав на себе руки.

Гьянендру підозрювали в причетності до вбивств родичів. Ще менш популярним він став, коли узяв на себе диктаторські повноваження для боротьби з маоістами. Цей крок викликав масову незадоволеність, і в 2007 році Гьянендра був усунений від влади.

За інформацією AFP, обстановка в Катманду після приведення конституційної асамблеї до присяги залишалася напруженою. Прихильники монархії з числа фундаменталістів індуїстів здійснили в столиці Непалу декілька терактів, направлених проти прихильників республіки.

Зараз ви читаєте новину «Королю Непалу дадуть 15 днів на виселення з палацу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі