субота, 07 липня 2007 17:00

Король Непалу святкує день народження під акції протесту

Позбавлений майже всіх повноважень і непопулярний в Непалі король Гьянендра відзначає 61-й день народження під акції протесту противників монархії.

В суботу в різних районах непальської столиці Катманду пройшли мітинги і ходи впливових "лівих" партій і молодіжних рухів. Сотні маоїстів, що рік тому склали зброю і увійшли до складу нового парламенту, комуністів і їх прихильників пройшли через центр міста, викрикуючи гасла проти Гьянендри. Розгнівані його "безперервною активністю" демонстранти зруйнували монархічний символ - вибите на камені на парадних воротах в центрі Катманду зображення королівської корони.

Напередодні в королівському палаці відбулася урочиста вечеря, на яку було запрошено 1000 гостей. Проте привітати нелюбимого в народі короля прийшли лише близько 125, в основному колишніх чиновників і політиків. Іноземні дипломати і політичний істеблішмент проігнорували торжества, які продовжаться три дні і завершаться в неділю.

Король Гьянендра зійшов на престол в 2001 році після загибелі за дивних обставин всієї його сім"ї. Осінню 2002 року він звільнив прем"єр-міністра країни, а замість нього призначив свого ставленика. З 2002 по 2005 рік він змінив трьох глав уряду, після чого сам очолив кабінет міністрів, узурпувавши владу в країні. У квітні минулого року на хвилі народного гніву король Гьянендра був вимушений передати владу семипартійному альянсу, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Король Непалу святкує день народження під акції протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі