субота, 17 травня 2008 14:52

Користувачам "Вконтакте.ру" загрожує мережевий "черв"як"

Серед користувачів популярної соціальної мережі "Вконтакте. ру" розповсюджується небезпечний мережевий вірус - "черв"як", повідомляє РИА Новости з посиланням на повідомлення компанії Dr.Web, опубліковане 16 травня.

"Черв"як", визначуваний Dr.Web як Win32.HLLW.AntiDurov, розсилає з інфікованих машин іншим користувачам мережі "Вконтакте. ру" посилання на картинку у форматі jpeg, що веде на ресурс зловмисника в мережі інтернет (http://******.misecure.com/deti.jpg). Насправді сервер передає за цим посиланням виконуваний файл deti.scr, що і є безпосередньо мережевим вірусом.

Після запуску на комп"ютері жертви, черв"як зберігає на диску саму картинку, яка і викликала цікавість необережного користувача, і запускає штатне застосування, що використовується в системі для проглядання файлів jpeg. Скопіювавши себе в папку на жорсткому диску комп"ютера жертви під ім"ям svc.exe, "черв"як" встановлюється в системі як сервіс DurovVkontakteService і шукає пароль до доступу до "Вконтакте. ру". Після знаходження пароля, "черв"як" розсилає за всім списком контактів постраждалого користувача все те ж посилання.

Вірус призводить до того, що 25 чисел кожного місяця в 10:00 на екрані комп"ютера виводитиметься наступне повідомлення (орфографія збережена): "Павло Дуров Працюючи з "Вконтакте. РУ" Ви жодного разу не підвищували свій рейтинг і тому ми не отримали від Вас прибутку. За це Ваш комп"ютер буде знищено! Якщо звернетеся в міліцію, то сильно пошкодуєте про це!", цитує РИА Новости повідомлення компанії Dr.We. Одночасно з появою цього повідомлення почнеться видалення з диска C всіх файлів.

"Краща дія при появі такого повідомлення - негайне виключення живлення комп"ютера, що дозволить, принаймні, зберегти якщо не всі дані, то хоча б їх частину", - радять фахівці компанії Dr.Web. При цьому в прес-релізі творців антивірусів, говориться, що адміністрація "Вконтакте. ру" вже повідомлена про "черв"яка" і розповсюдження вірусу практично вдалося припинити.

Соціальна мережа "Вконтакте. ру" створена за зразком зарубіжній мережі Facebook і входить разом з "Однокласниками" в число найбільших подібних ресурсів в Росії. На сайті "Вконтакте. ру", за станом на кінець квітня 2008 року, було зареєстровано понад вісім мільйонів користувачів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Користувачам "Вконтакте.ру" загрожує мережевий "черв"як"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі