середа, 19 грудня 2007 08:57

Копія Великої хартії вольностей продана на Sotheby"s за $21 млн.

Одна з рідкісних копій Великої хартії вольностей продана на торгах Sotheby"s за 21 млн доларів. Манускрипт, датований 1297 роком, що має на собі воскову печатку короля Едуарда I, був придбаний практично без боротьби Девідом Рубенстайном, одним із засновників та керівників великої американської інвестиційної компанії "Карлайл груп". Спочатку орієнтовна вартість лота складала 30 млн доларів. Рубенстайн тут же поспішив запевнити громадськість, що надасть манускрипт у безстрокове користування Національному архіву США, де він і зберігався до теперішнього часу, поки не був виставлений на продаж колишнім власником документа – техаським мільярдером і філантропом Росом Перо. Останній розраховує спрямувати виручені гроші на благодійність.

Що стосується оригіналу, то королівська грамота, яка забезпечувала вольності баронам і всім вільним людям Англії, була підписана Іоанном Безземельним 15 червня 1215 на Руннімедському лузі. До 49 вимог баронів, повсталих проти королівської влади, на які Іоанн мав погодитися, згодом додалися й інші.

У результаті Велика хартія вольностей неодноразово перевидавалася. Проданий варіант, датований 1297 роком, включав положення, що забороняють оподаткування без представництва Великою хартією, що набула сили закону. Зараз у світі налічується 17 екземплярів Великої хартії вольностей. Чотири найдавніших, датованих 1215 роком, зберігаються у Великій Британії, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Копія Великої хартії вольностей продана на Sotheby"s за $21 млн.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі